ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΣΜΥΡΙΔΑΣ ΝΑΞΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

Με ευθύνη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, δόθηκε εντολή να ανοίξουν την Πέμπτη -με μεγάλη ήδη καθυστέρηση- τα ορυχεία σμύριδας Νάξου. Αν και οι σχετικές εγκρίσεις τόσο για τη δέσμευση του ποσού αγοράς της σμύριδας από το κράτος, όσο και για την ποσότητα της εξόρυξης, είχαν δοθεί προ καιρού από τους συναρμόδιους υπουργούς, η λειτουργία των ορυχείων δεν είχε ακόμη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα Νάξου, παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού, του προέδρου και τριών ακόμη μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και του προέδρου της ΟΝΑΣ, να συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος των σμυριδορυκτών, Μιχάλης Πάσουλας, από το Cyclades Voice μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επισήμανε, ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί των σμυριδορυχείων ότι την Πέμπτη 1/11 οι σμυριδορύκτες πιάνουν δουλειά.

Αν και ζητήθηκε από τον υπουργό να δοθεί παράταση της περιόδου λειτουργίας των ορυχείων, ώστε να καταστεί δυνατή μετά την καθυστέρηση που υπήρξε η εξόρυξη της καθορισμένης ποσότητας των 7.150 τόνων, ο υπουργός εξήγησε ότι δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση, γεγονός που όπως σημείωσε ο κ. Μ. Πάσουλας, σημαίνει πως οι σμυριδορύκτες πρέπει να προσπαθήσουν για την εξόρυξη της συγκεκριμένης ποσότητας μέχρι το προσδιορισμένο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι η αρμόδια διεύθυνση καθυστερούσε το άνοιγμα των ορυχείων σμύριδας, επικαλούμενη διαδικαστικά ζητήματα.

[ΠΗΓΗ: http://www.aigaio365.gr/, από CycladesVoice, 1/1//2018]