ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΧΥΤΕΑ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ: “ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ” (ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ… ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΑ ΛΕΕΙ!)

Ο τίτλος που δώσαμε στην ανάρτηση μας προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η διευθύντρια του ΥΠΕΝ για τεχνικές αδειοδοτήσεις κ. Ειρήνη Γκόγκου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κόκκινο Θεσσαλονίκης” σχετικά με τις νέες ανησυχίες – κατηγορίες που διατύπωσαν κάτοικοι της Ιερισσού με την επωνυμία “Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων – Ακάνθου” σε επιστολή τους για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα.

Η απάντηση της κ. Γκόγκου ήταν σαφής και αξίζουν συγχαρητήρια στην κ. Πουλημένη (!) που την ενέταξε στο ρεπορτάζ της, παρόλο που αυτή η πολύ σημαντική δήλωση τοποθετήθηκε σε μια παράγραφο στο τέλος του άρθρου της.

Η απάντηση της λέει τα εξής, όπως ακριβώς γράφτηκαν στο “Κόκκινο”:

«…η υπηρεσία έδωσε σχετική έγκριση για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα αφού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε νέα γεωτεχνική μελέτη και εφόσον η Διεύθυνση έκρινε ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα κατά απαίτηση του όρου ΑΕΠΟ και της σχετικής ΚΥΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με την ίδια, δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.»

Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος του ΥΠΕΝ που δίνει μια τόσο σαφή και ξεκάθαρη απάντηση που διαλύει μύθους και κατασκευές μυθευμάτων που θέλουν τα πάντα σ’ αυτή την επένδυση να έχουν χτιστεί στο πόδι με βασικό γνώμονα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο παραλογισμός της antigold συλλογικότητας δεν έχει προηγούμενο, καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτού του πολυσύνθετου έργου έχουν φτάσει στο πλέον γραφικό σημείο να κρίνονται και να αξιολογούνται από… συντονιστές συντονιστικών, από κάθε λογής ακτιβιστές, από wannabe πολιτικούς νυν πανεπιστημιακούς, από εμπόρους ξυλείας, από κτηνοτρόφους, από εισοδηματίες, από αλιείς και άλλους εκπρόσωπους επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που όμως δεν έχουν καμία επιστημονική γνώση και τριβή με το μεταλλευτικό και μεταλλουργικό πεδίο, όπως έχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες της εταιρείας αλλά και του υπουργείου περιβάλλοντος σε κάποιες περιπτώσεις.

Σίγουρα η κριτική είναι τζάμπα. Πολλές φορές όμως η πραγματικότητα εκθέτει τους γιαλαντζί “ειδικούς” – επικριτές, όπως συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση.

Είχε προηγηθεί ακόμη μια αποστομωτική απάντηση του ΥΠΕΝ σε μια άλλη ομάδα ανησυχούντων κατοίκων της Ιερισσού με την επωνυμία “Σύλλογος Πολιτών του Ν. Χαλκιδικής” στις 18/09/2018.

Σε εκείνη την απόφαση της ειδικής γραμματείας σώματος επιθεωρητών και ελεγκτών του υπουργείου προέκυπτε πως καμία περιβαλλοντική ζημιά δεν προκύπτει από την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

[Η φωτογραφίας της ανάρτησης είναι από το “stokokkino.gr“]

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com, 19/10/2018]