ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ BUSINESSMAN

«Θέλετε και άλλους “επιχειρηματικούς χειρισμούς” των ειδικών κομματικών όλων των βαθμίδων; Η υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές που οδηγεί με μαθηματικά ακρίβεια σε “κουστούμι”, για τον απλό φορολογούμενο, ύψους 800 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις λόγω κομματικής κωλυσιεργίας.»

Αυτή και αν είναι Βενεζουέλα των Βαλκανίων. Παγώνουν την αποκρατικοποίηση. Και βαφτίζουν “επιχειρηματικές αποφάσεις” τη χασούρα που μας φορτώνουν.

Μπορεί να είναι και σχέδιο. Να αφήσουν τα κρατικά μονοπώλια και τις άλλες κρατικές επιχειρήσεις (ο θεός να τις κάνει επιχειρήσεις…) να σαπίσουν και πριν τις εκλογές (στο τέλος του 2019) να τις τάξουν σε Αμερικάνους, Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους υποστηρικτές τους… (με αριστερούς, κατηγορίας ΣΥΡΙΖΑ, όλα να τα περιμένεις…).

Η πιθανή ερμηνεία που δίνω ίσως μοιάζει από μεσαιωνική δολοπλοκία μέχρι έως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Γι’ αυτό και ας το απορρίψουμε αλλά με μια προϋπόθεση.

Να μην φύγουμε από την επικαιρότητα που μας βαράει, όχι κουδούνια αλλά κουδούνες… εμείς απλώς την παρακολουθούμε (όπως δείχνουν οι αντιδράσεις) παρά την κατάντια της οικονομίας και το ρεζιλίκι μας και στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Ο πρώην εργατοπατέρας και νυν συνομιλητής σε πολυεθνικές μπίζνες… του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ χαρακτήρισε “επιχειρηματική απόφαση” τη συμφωνία εξαγοράς Σκοπιανής ενεργειακής Εταιρςίας με χρέη που θα φορτωθούν στις πλάτες μας μαζί με τις χασούρες της μητρικής που έκανε το “πολυεθνικό” άνοιγμα…

Πετάξανε ένα “επιχειρηματική απόφαση” του συνόλου της Διοίκησης της ΔΕΗ και δεν σηκώθηκε έστω και ένας φορολογούμενος (αφήστε την αντιπολίτευση, τη δουλειά της κάνει) να τους πάρει με τις ντομάτες και τα γιαούρτια…

Το γιατί είναι αυτονόητο. Ρίξτε μια ματιά στο Δ.Σ. της ΔΕΗ και σε όλο τον κορμό της “επιχειρηματικής” της Διοίκησης και βρείτε εσείς έστω και ένα επιχειρηματικό εγκέφαλο ικανό να σκεφτεί, όχι την αγορά της Σκοπιανής εταιρείας, αλλά αν συμφέρει η ΔΕΗ να αγοράσει έστω και το απέναντί της καφενείο… για να μειώσει το κόστος στους χιλιάδες καφέδες που καταναλώνουν στα γραφεία της μιας και δεν έχουν δουλειά…

Πρόσωπα, για τη Διοίκηση, που να σκαμπάζουν από αγορά και αγορές επιλέχθηκαν στη ΔΕΗ, 1-2 φορές, στα τελευταία 45 χρόνια… Έφυγαν όμως, από την Επιχείρηση σε χρόνο μηδέν… και με τις κλωτσιές των εργατοπατέρων της ΓΕΝΟΠ, υπό τις ευλογίες βεβαίως των κυβερνήσεων που ανέκαθεν ήταν και παραμένουν δουλικές στους κρατικούς εργατοπατέρες.

Πάμε στη ΛΑΡΚΟ τώρα μοιράζεται την πτώχευσή της με την ΔΕΗ και ετοιμάζονται για κοινή κουτρουβάλα… αλλά όπως χθες μας είπε ο κομισάριος Ενέργειας (της Βενεζουέλας των Βαλκανίων) δεν έχει λόγους να ανησυχεί γιατί (σκεπτόμενος επιχειρηματικά…) θα τα βγάλουν πέρα.

Και αν δεν τα βγάλουν (λέμε εμείς) οι αυξήσεις στο ρεύμα ψήνονται για τις αρχές του 2019… Το πώς θα δικαιολογηθούν, σε εμάς τους χαχόλους-καταναλωτές είναι ασήμαντη λεπτομέρεια… καθώς στη Διοίκηση της ΔΕΗ υπάρχει ο επιχειρηματικός εγκέφαλος να συντονίσει τα πράγματα με ελιγμούς… ευρηματικότητα και φαντασία.

Από την ενέργεια στις κρατικές μονοπωλιακές συγκοινωνίες που παραδέχτηκαν πως θα έχουν άνοιγμα άλλο 1 δισ. ευρώ αν εκδικασθούν οι αγωγές των λεωφορειούχων για τα λεφτά που έχασαν όταν (το 1992) τους ξεβράκωναν οι εργατοπατέρες των κρατικών λεωφορείων .

Ποια είναι και εδώ η “επιχειρηματική” των κομματόσκυλων της Διοίκησης για να ξεπεραστεί το πιθανό πρόβλημα; Εύχονται να απορριφθούν οι αγωγές στα δικαστήρια και έτσι να κλείσουν το άνοιγμα…

Θέλετε και άλλους “επιχειρηματικούς χειρισμούς” των ειδικών κομματικών όλων των βαθμίδων; Η υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές που οδηγεί με μαθηματικά ακρίβεια σε “κουστούμι”, για τον απλό φορολογούμενο, ύψους 800 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις λόγω κομματικής κωλυσιεργίας.

Τα ίδια ακριβώς δηλαδή που περάσανε από τη δική μας καμπούρα, λίγες δεκαετίες πριν, όταν έσκασαν 10 δισ. (σε δραχμές τότε) για αποζημιώσεις από την κρατικοποίηση του ομίλου Ανδρεάδη (έτσι… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι).

Αλλά δεν έφτασαν τα καραγκιοζιλίκια με τα κρατικά ναυπηγεία που βούλιαξαν μισό κορβανά ενός χρόνου… Ούτε ο “γάμος του καραγκιόζη…” με την κρατική βιομηχανία ζάχαρης το 2015 και τα εκατομμύρια που πληρώσαμε (μόλις που ξοφλήσαμε από τα κρατικά λιπάσματα), θέλουν και απλωτές στα Βαλκάνια. Και τι κάνουν οι σύντροφοι. Χαχανίζουν… με τους δανειστές ότι δήθεν πουλάνε τις ΔΕΚΟ (που συμφώνησαν ως προαπαιτούμενο για την έξοδο). Στην πράξη βέβαια τις βάζουν στο ψυγείο… (για να μην έχουν μέτωπα στον κομματικό στρατό κατοχής). Και σε εμάς (που θα τα πληρώσουμε όλα αυτά) παρουσιάζουν τα διορισμένα κομματόσκυλα στις Διοικήσεις, ως εγκέφαλους και businessman…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Γιώργου Κράλογλου, 16/10/2018]