Ο ΦΑΜΕΛΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ!!!

Τον χρησιμοποιούν σαν το νέο antigold «εργαλείο»

Μετά τον  ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», όπου σχολίασε τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο Bloomberg και την τοποθέτησή του στο θέμα των επενδύσεων σε Σκουριές και Ελληνικό, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος χρησιμοποιήθηκε και από τον συριζαϊκό σταθμό «Κόκκινο 105.5 FM», για να βάλει ένα χεράκι, τώρα που γίνεται και η δίκη για τις Σκουριές…

Με σύνθημα «προτεραιότητα οι περιβαλλοντικοί κανόνες στις Σκουριές και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου», ο κος Φάμελλος έδωσε στο Κόκκινο 105.5 FM μια σχεδόν πανομοιότυπη συνέντευξη με αυτή του «Πρακτορείο 104,9 FM», μόνο που εδώ εμπλουτίστηκε η θεματολογία με την επίκαιρη δίκη των Σκουριών και άλλα θέματα…

Ο Αν. ΥΠΕΝ, μάς ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι «η κυβέρνηση διατηρεί σταθερή και ξεκάθαρη στάση απέναντι στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στην τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους»!. Η στάση, λέει αυτή « αυτή έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και των ελέγχων, έτσι ώστε να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβάλλοντος, πράγμα που διασφαλίζει συνθήκες ισοτιμίας και ασφάλειας των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για την δίκη που εξελίσσεται , απάντησε ότι «από τη θεσμική του θέση δεν επιτρέπεται να σχολιάσει και να προδικάσει την εξέλιξη αυτή και περιορίστηκε μόνο να ζητήσει να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση και εντάσεις και να μπει ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση, η οποία έχει ταλαιπωρήσει πολύ την περιοχή». Δεν παρέλειψε όμως σαν γνήσιος Συριζαίος της κυβέρνησης να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να δηλώσει πως «δεν μπορεί να ποινικοποιείται η κινηματική διαδικασία, αλλά και κανένα κίνημα δεν μπορεί να συνδέεται με πράξεις βίας ή φθοράς περιουσίας». Μας πληροφόρησε επίσης πως «το προοδευτικό και αριστερό κίνημα ποτέ δεν επιδίωξε τέτοιες λύσεις βίας και καταστροφών. Σαφέστατα, όμως, το δικαίωμα της άποψης για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αναφαίρετο και το υπερασπιζόμαστε απόλυτα»!!!. Είπατε τίποτα;

Και μετά πέρασε στις εμμονές του… Τα πρόστιμα και τον Μητσοτάκη…

Σώνει και καλά να μας πείσει πως η εταιρεία δεν έχει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να αμφισβητεί ένα πρόστιμο… Και κατά τον Φάμελλο καλές είναι εκείνες οι εταιρείες που πληρώνουν πρόθυμα τα πρόστιμα, ενώ οι άλλες που τα αμφισβητούν –και άσχετα αν η Ελληνικός Χρυσός συμμορφώθηκε–, αυτές «στρέφονται εις βάρος όλων των πολιτών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των οικογενειών τους»!!!.

Και άντε πάλι το κόλλημα «γιατί ο Μητσοτάκης που κόπτεται για το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα, δεν πήρε θέση ως προς την αποφυγή καταβολής περιβαλλοντικών προστίμων από την επιχείρηση;» Ε; Γιατί;

Στη συνέχεια επανέλαβε τις πάγιες ασάφειες του ΥΠΕΝ για τη διαιτησία, και ψέλλισε κάτι για νομιμότητα και «δημόσιο συμφέρον». Μας αποκάλυψε και το λόγο που το ΥΠΕΝ δεν δίνει άδειες, επειδή «ως υπουργείο επανήλθαμε (μετά τη διαιτησία) και ζητήσαμε η εταιρεία να μας καταθέσει σχέδιο ανάθεσης των μελετών και χρονοδιάγραμμα, ώστε να δούμε την τεχνική λύση και να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε. Δεν υπάρχει λοιπόν άδεια μεταλλουργίας, γιατί δεν υπάρχει ακόμα μελέτη (!!!) Και βέβαια τίθεται το ερώτημα πόσο μπορεί να επενδύει και να αναπτύσσεται μια δραστηριότητα χωρίς να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητα της τελικής διεργασίας;»

Ο δημοσιογράφος «στο Κόκκινο 105.5 FM» ήταν πολύ «διαβασμένος» και ρώτησε ακόμα και για τον Κοκκινόλακα. Κι εδώ ο Αν. ΥΠΕΝ  είχε –βέβαια– έτοιμη απάντηση στο τσεπάκι: «Έχουν δοθεί προσωρινές άδειες, ακόμα και χωρίς να επιλυθούν πολλά τεχνικά ζητήματα περιβάλλοντος, ώστε να μην υπάρχει καμία ένσταση από την πλευρά των εργαζομένων και από την πλευρά της επιχείρησης ότι κωλύουμε και καθυστερούμε την επιχειρηματικότητα»!!!. Διευκρίνισε όμως ότι έχει ζητηθεί η εξέταση και τεκμηρίωση περί του ισοδυνάμου της αλλαγής του τρόπου κατασκευής του Κοκκινόλακα και ότι το θέμα αυτό το χειρίζεται η Επιστημονική Επιτροπή, που έχει συγκροτηθεί με κοινή αποδοχή, και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ακόμα και για την Στρατονίκη υπήρξε ερώτηση!  Ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι, παρ’ ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του, είναι θέμα της Δ/νσης Μεταλλείων Βιομηχανικών Ορυκτών, γίνονται ενέργειες από το ΥΠΕΝ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι το ΙΓΜΕ αυτό που ασχοληθεί με το θέμα.

Τέλος, έκλεισε με ένα από τα περίφημα ανέκδοτά του: «το περιβάλλον δεν αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλά απεναντίας τροφοδοτεί την ασφάλεια και τη σταθερότητά της και πολλές φορές επιταχύνει τις επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό». Καλόοοοο….

Περιμένουμε την επόμενη συνέντευξη του κου Φάμελλου… Στην ΕΡΤ ίσως; Ή στην ΕΤ3, στον κο Νικητόπουλο;

Υ.Γ. Πότε είπαμε περιμένουμε τις άδειες με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση;;;;