ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ

Μαρτυρίες ότι η μεγάλη φωτιά έκαψε σπίτια σε δύσβατη περιοχή βόρεια της Σάρτης – Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά χθες το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, κατέκαψε σπίτια καθώς και τεράστιες εκτάσεις ενός πανέμορφου πευκοδάσους, σε μια περιοχή-κόσμημα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας. Στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε ο οικισμός της Σάρτης, με τις Αρχές να έχουν έτοιμο σχέδιο εκκένωσής του από στεριά και θάλασσα, με μισθωμένα λεωφορεία και σκάφη -του Λιμενικού και ιδιωτικά – που παρέμεναν σε επιφυλακή ως και το βράδυ, έτοιμα να επέμβουν. Το απόγευμα η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια στην Αχλάδα, το λιμανάκι της Σάρτης, όταν άλλαξε η φορά των ανέμων. Συνολικά εκκενώθηκαν περισσότερα από 15 σπίτια και οι κάτοικοι βρίσκονταν επί ποδός όλο το βράδυ.

Οι δυτικοί άνεμοι έντασης 8 μποφόρ -με ριπές έως και 9 μποφόρ- άρχισαν να σαρώνουν τη Βόρεια Ελλάδα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης npos Πέμπτη. Οι ισχυροί άνεμοι δυτικής κατεύθυνσης είναι σπάνιοι -συνήθως είναι βόρειοι και βορειοδυτικοί- και πολύ επικίνδυνοι για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Έχουμε στη Χαλκιδική ακριβώς ίδιες συνθήκες με το Μάτι, είπε στο «Έθνος» ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ με ειδίκευση στις δασικές πυρκαγιές, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Από κολόνα η φωτιά

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 6 χθες το πρωί, στην πευκόφυτη περιοχή πάνω από τη Σάρτη, όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τη συνδρομή του ανέμου, βρίσκοντας άφθονη στεγνή καύσιμη ύλη, παρότι διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου.

«Έχει καιρό να βρέξει, τα δέντρα και η βλάστηση είναι ακόμη ξερά και η θερμοκρασία ήταν πολύ ψηλά τις προηγούμενες μέρες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον ισχυρό δυνατό άνεμο, δημιουργούν συνθήκες παρόμοιες με αυτές μιας δασικής πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» επεσήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως έχουμε αρχίσει να υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, με περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Οι πρώτες φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν στην περιοχή ανάμεσα σε δύο από τα πιο δημοφιλή κάμπινγκ, του Αρμενιστή και του Πλατανιτσίου, πάνω από τη διάσημη παραλία Καβουρότρυπες. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Παρότι η φωτιά μαινόταν και κάτω από τον δρόμο, αντιμετωπίστηκε γρήγορα σε αυτήν την περιοχή, προτού θέσει σε σοβαρό κίνδυνο σπίτια και παραλιακές τουριστικές υποδομές.

Στη Σάρτη, που είχε «πνιγεί» από καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονταν επί ποδός με τα μάτια στραμμένα στο βουνό. Στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε εκτάκτως στη Σιθωνία, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, εφαρμόστηκε έτοιμο σχέδιο για την εκκένωση του οικισμού της Σάρτης, σε περίπτωση που άλλαζε η διεύθυνση των ανέμων και υπήρχε απειλή. Αρχικά για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν πέντε σπίτια στις παρυφές του οικισμού και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι με τη συνδρομή και του ΕΚΑΒ, ενώ το απόγευμα άδειασαν άλλα επτά.

Αργά το βράδυ υπήρξαν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες, σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα σε δύσβατη δασική περιοχή παραδόθηκαν στις φλόγες. Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής θα μεταβεί στο σημείο για να πραγματοποιήσει αυτοψία με το πρώτο φως και να διακριβώσει το μέγεθος της καταστροφής και εάν τελικά η πυρκαγιά πέρασε από περιοχή στην οποία υπάρχουν κατοικίες. · Δύσκολες ώρες και στη Θεσσαλονίκη

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία εκδηλώθηκε έπειτα μετά από μια νύχτα αγωνίας που βίωσαν οι περιοχές της Άνω Περαίας και του Φιλύρου, ανατολικά και βόρεια της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά στην Άνω Περαία εκδηλώθηκε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προςΠέμπτη, παράλληλα με το ξέσπασμα των θυελλωδών ανέμων που σάρωσαν την πόλη, και σήκωσε στο πόδι εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής, που φοβήθηκαν για πιθανή επέκταση μέσα στον οικισμό. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, έπειτα από πολύωρη μάχη, έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο, αποτρέποντας τον κίνδυνο για τον οικισμό, αλλά προτού σβήσουν και τις τελευταίες φλόγες ενημερώθηκαν για το δεύτερο και πιο επικίνδυνο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή του Φιλύρου. Εκεί η πυρκαγιά απείλησε άμεσα τον οικισμό, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν σπίτια, ενώ ώρες αγωνίας βίωσαν οι υπεύθυνοι και τα παιδιά του Παιδικού Χωριού Φιλύρου, που έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, έτοιμοι να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση, κάτι που τελικά δεν έγινε.

[Φωτό: SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS]

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, του Βασίλη Ιγνατιάδη, 26/10/2018]