ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ…

Ο ένας μετά τον άλλο πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί στα ανά τον κόσμο ταξίδια τους συναντώνται με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους πείσουν ότι… άλλαξαν.

Και ότι εξ’ αιτίας του γεγονότος ετούτου η Ελλάς μεταβλήθηκε για τους επενδυτές από επίγεια κόλαση σε πραγματικό παράδεισο, στον οποίο όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, όπως στο παρελθόν, να χάσουν τα λεφτά τους, αλλά όπως το διατύπωσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Ασιάτες επενδυτές καλώντας τους να αδράξουν το πλεονέκτημα του πρώτου παίκτη, «οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα, θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές». Δυστυχώς έως και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαμε ένα πραγματικό ξεπούλημα στις τράπεζες, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει όσους πουλούσαν τραπεζικές μετοχές ως «κερδοσκόπους».

Το κακό είναι πως ο οικονομικός αυτός αναλφαβητισμός που η επικοινωνιακή διαχείριση του χάους φανερώνει, αφορά και σε μεγάλη μερίδα των πολιτών της χώρας, που αρέσκονται στα παραμύθια τύπου «θα πληρώσουν οι πλούσιοι». Αν και πρόσφατα μάθαμε πως στην «ψωροκώσταινα» πλούσιος είναι ο έχων είκοσι χιλιάρικα, δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε το παράδοξο η κυβέρνηση μας να αποκαλεί κάποιους όταν αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα «επενδυτές», ενώ όταν πουλούν «κερδοσκόπους». Εκτός από το ότι «χασοσκόποι» δεν υπάρχουν αφού κανένας δεν επενδύει με σκοπό τη χασούρα, είναι παρανοϊκό να βρίζουμε αυτούς που παρακαλάμε. Οι αποκαλούμενες αγορές δεν είναι παρά το σύνολο οργανισμών που διαχειρίζονται τα χρήματα πελατών τους, κυρίως ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων με σκοπό καλύτερες αποδόσεις.

Οι αγορές δεν έχουν συναισθήματα, δεν έχουν φίλους και εχθρούς, δεν αισθάνονται συμπάθεια ή μίσος. Ίσως το μοναδικό ανθρώπινο (ή ζωώδες) που έχουν είναι η αγελαία τους συμπεριφορά, ότι αν μυριστούν κέρδος ή αντίθετα πανικοβληθούν, πηγαίνουν ή φεύγουν τρέχοντας.

Κι όμως ο κ. Τσακαλώτος έχει δίκιο όταν λέει ότι οι αγορές μας είναι υποτιμημένες, πως τα ακίνητα μας βρίσκονται στο μισό της αξίας τους, πως οι προοπτικές της Ελλάδος είναι τεράστιες. Την ίδια ωστόσο ώρα όλοι, Έλληνες και ξένοι βλέπουμε πως ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει στη χώρα, πως μόλις χαλάρωσε ελάχιστα η εποπτεία αρχίσαμε να μιλάμε για αυξήσεις και παροχές, πως οι πραγματικές επενδύσεις, ακόμα και η εμβληματική του Ελληνικού σέρνονται χωρίς να γίνεται τίποτα, ή ακόμα χειρότερα περιπτώσεις σαν την Ελληνικός Χρυσός που καταλήγουν στα δικαστήρια, πως μόλις έληξαν τα μνημόνια οι «πατριώτες» άρχισαν πάλι να μιλάνε για τις πολεμικές αποζημιώσεις, οι οποίες μάλιστα αυγάτισαν στα 280 δισεκατομμύρια ευρώ…

Με λίγα λόγια, όσο αυτοί που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας διαπιστώνουν πως τίποτα το ουσιαστικό δεν άλλαξε, επενδύσεις ας μην περιμένουμε. Και όσο δεν έρχονται επενδύσεις τα πράγματα θα δυσκολεύουν ότι κι αν λένε οι πολιτικάντηδες…

[ΠΗΓΗ: https://flashnews.gr, του Κώστα Πολυχρονάκη, Director of Operations, 11/10/2018]