Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΚΟΠΑΔΙΟΥ

Όσο και να έψαξα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δεν κατάφερα να βρω κάποια αναφορά, κάποια «αγανάκτηση» ή έστω κάποια γκρίνια για την απόφαση του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών ΥΠΕΝ, Β. Ελλάδος, να απορρίψει το αίτημα ανάληψης δράσης πρόληψης και αποκατάστασης από την Ελληνικός Χρυσός και το ΥΠΕΝ, βάσει του άρθρου 13 του Π.Δ. 148/20009.

Μιλάμε για το γνωστό αίτημα που οι …ανησυχούντες «πολίτες και Σύλλογοι» της Χαλκιδικής είχαν υποβάλλει δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Γεωργίου Μπάλια, και απαιτούσαν ανάληψη «δράσης πρόληψης και αποκατάστασης», σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΠΔ 148/2009, από την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ή/και το ΥΠΕΝ, λόγω «περιβαλλοντικής ζημιάς του εδάφους, των επιφανειακών και κυρίως των υπογείων υδάτων, όπως επίσης και των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων».

Η απάντηση ήταν αποστομωτική… «Αποφασίζουμε την απόρριψη του αιτήματος, διότι δεν αποδεικνύεται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η ύπαρξη περιβαλλοντικής ζημίας, όπως απαιτείται από το ΠΔ 148/2009», απαντά το ΥΠΕΝ.

Και ακολουθεί μία προς μία η ανάλυση γιατί δεν υπάρχει καμία ζημία ούτε σε έδαφος, ούτε σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, ούτε βέβαια σε προστατευόμενα είδη και οικοτόπους.

Η antigold κοινότητα σιωπά… Άρα, παραδέχεται πως πράγματι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκώς η ύπαρξη περιβαλλοντικής ζημίας, όπως απαιτείται από το ΠΔ 148/2009. Και βέβαια, πως όλη η μπουρδολογική τεκμηρίωση που τόσα χρόνια εν είδη πλύσης εγκεφάλου μας επιβαλλόταν σε κάθε δυνατό τόνο, είναι λόγια του αέρα, αφού –όπως λέει και η απόφαση–, «Δεν παρατίθενται μετρήσιμα δεδομένα οποιοσδήποτε δυσμενούς μεταβολής φυσικών πόρων της εν λόγω περιοχής και άλλα στοιχεία που να τεκμηριώνουν επαρκώς τους διατυπωθέντες ισχυρισμούς για την περιβαλλοντική ζημία […]».

Και μοιραία έρχεται και το αμείλικτο ερώτημα:

Τόσα χρόνια, βουλεύτριες, Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαίοι ΣΥΡΙΖΑ, κομματικοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του SOS Χαλκιδική, η κομπανία του Παρατηρητηρίου, οι παρατρεχάμενοι «επιστήμονες» του antigold θιάσου, στρατευμένοι δημοσιογράφοι όπως αυτοί της ΑΥΓΗΣ και της Εφημερίδας των Συντακτών, αντιμεταλλευτικά μπλόγκ, κάθε λογής «συλλογικότητες» και «κινήσεις», χαρούμενοι μπαχαλάκηδες, ανίδεοι «καλλιτέχνες», wannabe μπροστάρηδες, ψωνάρες οικολόγοι του κ@λ@υ, αλλά και πονηροί επαγγελματίες, μας πρήζουν τα συκώτια –για να μην αναφερθώ σε άλλο σημείο της ανθρώπινης ανατομίας–, πως η εξόρυξη έχει καταστρέψει το περιβάλλον, πλήττεται η βιοποικιλότητα, πεθαίνει η φύση, καταστρέφεται το έδαφος και τα νερά, συντελούνται ανεπανόρθωτες καταστροφές και άλλα τέτοια κινδυνολογικά…. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ή ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ; Όταν εμείς φωνάζαμε πως η μπουρδολογία, η bad science και η προπαγάνδα πάει σύννεφο, ουσιαστικά προσπαθούσαμε να αποδείξουμε πως δεν υπάρχουν ροζ ελέφαντες…

Και έρχεται τώρα ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ, το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών του ΥΠΕΝ και διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη περιβαλλοντική ζημία και μάλιστα το αιτιολογεί πέραν πάσης αμφιβολίας;

Μήπως είναι και αυτοί «πουλημένοι»;

Μήπως «υπακούν στα συμφέροντα των πολυεθνικών»;

Διότι δεν αποκλείω την πιθανότητα να ακουστούν και αυτά….