Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Υπέρ της εξόρυξης υδρογονανθράκων, κατά της εξόρυξης χρυσού. Γιατί;

Με μεγάλη έκπληξη διαβάζω στην «Εφημερίδα των συντακτών», γνωστό κυβερνητικό φερέφωνο, τα «κέρδη για τις τοπικές κοινωνίες» που θα υπάρξουν από την εξόρυξη υδρογονανθράκων τόσο σε θαλάσσιες αλλά και σε χερσαίες περιοχές…

Μάλιστα, μας πληροφορούν πως «σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, προχωρά η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υδρογονανθράκων ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον»!

Και στη συνέχεια απαριθμούνται τα οφέλη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την εξόρυξη υδρογονανθράκων:

«Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων:

 

  • Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus).
  • Στη συνέχεια, κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας (διαρκεί 7-8 χρόνια) καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση (surface fees).
  • Παράλληλα, υποχρεούνται να συμβάλλουν στην εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού του Δημοσίου / ΕΔΕΥ.
  • Προφανώς οι ανάδοχοι επιβαρύνονται με τις δαπάνες και φέρουν τον κίνδυνο των εργασιών σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
  • Ανοίγουν δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν.
  • Στο στάδιο της παραγωγής τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών.
  • Το Δημόσιο θα λαμβάνει μπόνους παραγωγής και σταθερά μισθώματα (royalties) επί του τζίρου της εκμετάλλευσης.
  • Θα εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση».

 

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει το κρέας-ψάρι και επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων ανερυθρίαστα, προπαγανδίζοντας μάλιστα και «τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες»!!! Από την άλλη, στο βωμό του πολιτικού του παιχνιδιού, θυσιάζει μια επένδυση-ζωής για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, αδιαφορώντας για τις εκεί «τοπικές κοινωνίες»…

Πόση μεγαλύτερη ξεφτίλα;