Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΑΖΕΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Με μια “εκκωφαντική” αποθέωση των ΗΠΑ για τη στήριξή τους στην Ελλάδα και σειρά παροχών που εκτείνονται πέραν από τον συνταγματικό βίο της Κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς, ανακοίνωσε το σχέδιό του για την “μεταμνημονιακή εποχή”.

Σε ό,τι αφορά το “στοίχημα” της κυβέρνησης για τη μη περικοπή συντάξεων που ψήφισε η Κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν ανακοίνωσε την κατάργησή τους αλλά απέφυγε ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον όρο. Ως αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να περιγράψει το μέτρο της μείωσης, λέγοντας ότι θα εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας “ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό”.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, επαναφορά εργασιακών συμβάσεων και αύξηση κατώτατου μισθού.

Παραλλήλως, προανήγγειλε 7.500 προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία (συνολικά) καθώς και την επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια.

Βάσει …προβλέψεων οι παροχές

Ο Πρωθυπουργός προέβη σε 10δες εξαγγελίες για παροχές και ελαφρύνσεις προς όλους σε βάθος 4ετίας, επικαλούμενος τον “δημοσιονομικό χώρο” των 3,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, επικαλούμενος υπέρβαση στόχου από τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ την οποία υπολογίζει ότι θα επιτύχει την περίοδο 2019- 2022 (σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή).

Ωστόσο, “λησμόνησε” να διευκρινίσει ότι ο “χώρος” αυτός δεν είναι αποδεκτός από τους δανειστές. Το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν τον αποδέχεται.

Η δε Κομισιόν δεν τον έχει υπολογίσει στις προβλέψεις της για την Ελλάδα. Επιφυλάχθηκε μάλιστα να τον εξετάσει κατά την πρώτη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση με επίκεντρο την χάραξη του νέου προϋπολογισμού.

Συνοπτικά, οι εξαγγελίες:

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Νίκης Ζορμπά, 8/9/2018]