ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Μετά την περίφημη συζήτηση που είχε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης με το Fund του Abu Dhabi,   Mubadala Investment Company που στην ουσία τους προέτρεψε να εγκαταλείψουν το project του Ερρίκος Ντυνάν για να το πάρει το δημόσιο με λεφτά του Ωνασείου Ιδρύματος , άλλη μια βαριά σκιά πέφτει πάνω στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε εξώδικο αίτημα αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές στο roadshow του Λονδίνου τη Πέμπτη για τις ευκαιρίες που κρύβει η μεταμνημονιακή Ελλάδα ενώ τα τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σταθερά πάνω από το 4%. Επί της ουσίας το κρατικό μόρφωμα που έχει δημιουργήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και θέλει να γιγαντώσει το δημόσιο απεχθάνεται οποιαδήποτε επένδυση, οποιαδήποτε ξένα κεφάλαια. Αποτέλεσμα είναι τώρα η Ελληνικός Χρυσός να αξιώνει ένα τεράστιο ποσό εξαιτίας της πολιτικής του τέως υπουργού Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος δεν είναι καν μέλος της  κυβέρνησης.

Η άδεια στις Σκουριές

Σε μια κίνηση που αποτελεί προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση, ότι αν δεν της χορηγήσει επιτέλους την άδεια για το μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, το επόμενο βήμα θα είναι μια ακόμη προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Αφορά ζημιές που έχει υποστεί, όπως αναφέρει, από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για το project στις Σκουριές, μεταξύ των οποίων για δαπάνες της αλλά και για διαφυγόντα κέρδη.

Έχει τη σημασία του ότι το αίτημα μπορεί να μην αποτελεί… ακόμη κατάθεση αγωγής στα δικαστήρια για αποζημίωση, αλλά «φωτογραφίζει» το ποσό που θα διεκδικήσει η εταιρεία από το Δημόσιο, αν και εφόσον η υπόθεση, φτάσει στη Δικαιοσύνη.

Σενάριο διόλου απίθανο, κρίνοντας και από την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δίνει συνέχεια στη διελκυστίνδα, επιμένοντας ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει ακόμη προσκομίσει τις εγγυήσεις που ζητά το Δημόσιο για για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας στις Σκουριές.

Είναι μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη, εξαιτίας της ιδεοληπτικής στάσης που τηρεί εδώ και τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, με αποκορύφωμα όταν πέρυσι το Νοέμβριο, οι Καναδοί ανέστειλαν τις όποιες εργασίες στις Σκουριές, απολύοντας συνολικά 500 εργαζόμενους, τόσο δικούς τους, όσο και εργολάβων.

Έκτοτε Ελληνικός Χρυσός και Δημόσιο κατέφυγαν στη Διαιτησία, η οποία τον Απρίλιο δικαίωσε τους Καναδούς, απορρίπτοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς ότι η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων.

Το ζήτημα ωστόσο της άδειας στις Σκουριές παρέμενε σε εκκρεμότητα.

[ΠΗΓΗ: http://www.mononews.gr/, της Δανάης Στρατή, 18 /9/2018]