ΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Ο ΖΑΕΦ: Η «ΠΟΝΗΡΗ» ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΩΝ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

«Όχι πια FYROM» υπόσχεται ο Ζόραν Ζάεφ στους ψηφοφόρους για να πουν το «Ναι» στις 30 Σεπτεμβρίου

«Είσαι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος την συμφωνία ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και στην Ελλάδα;». Αυτή είναι η «χειριστική» ερώτηση – ο χαρακτηρισμός ανήκει στους εθνικιστές του κόμματος VMRO – στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η διατύπωση, ωστόσο, είναι προφανές ότι εξυπηρετεί τα μέγιστα τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δίνει την πολιτική μάχη της ζωής του.

Εάν επικρατήσει το ”Ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχει κερδίσει ταυτόχρονα το στοίχημα της εθνικής ασφάλειας με την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και την προοπτική της οικονομικής ευημερίας στους κόλπους της ΕΕ.

Αντίθετα, εάν βγάλουν ”Όχι” οι κάλπες, τότε θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραίτηση και πρόωρες εκλογές με τις πιθανότητες εναντίον του.

Η δημοσκόπηση της MCIC, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πολιτικό θρίλερ. Το προβάδισμα του ”Ναι” είναι της τάξης των έξι ποσοστιαίων μονάδων και δεν μπορεί να θεωρηθεί μη αναστρέψιμη, 50 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ παίζει τα ρέστα του και το γνωρίζει. Δεν αποτελεί έκπληξη που έχει οργανώσει μία πολύ «πονηρή» καμπάνια.

Αρκεί και μόνο η παρατήρηση, ότι σε έναν «δεκάλογο» που έχει παρουσιάσει, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» εμφανίζεται μόλις στην τέταρτη παράγραφο, ενώ στην πρώτη απευθύνεται στους «πολίτες της Μακεδονίας».

Το μανιφέστο των 10 σημείων

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισυνάπτει τον ακόλουθο «δεκάλογο» στα μηνύματα που αναρτά στα social media, μαζί με το ολοκληρωμένο κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, επιχειρώντας να την ερμηνεύσει έτσι για να «διευκολύνει» τους ψηφοφόρους…

  1. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η «Μακεδονική-Ελληνική» Συμφωνία είναι ιστορικά η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της Μακεδονίας. Η συμφωνία είναι ένα στοίχημα στο μέλλον της πΓΔΜ, το οποίο καθαρίζει την πορεία της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλος των οικογενειών των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία διασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διατηρούμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που έχει κάνει γνωστό το μακεδονικό μας έθνος.

  1. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ

Η συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να αποκαλούμαστε Μακεδόνες. Δεν υπάρχουν πλέον διαφωνίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η μακεδονική ταυτότητα αντικατοπτρίζει την επικράτειά μας, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, όλα τα χαρακτηριστικά, με τη δική της ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της.

  1. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 της συμφωνίας, η επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η μακεδονική γλώσσα, η οποία ισχύει σε όλες τις γλώσσες (για παράδειγμα, στα αγγλικά, ως Macedonian language). Χωρίς υποσημειώσεις με περαιτέρω εξηγήσεις. Η μακεδονική γλώσσα επιβεβαιώνεται – η ταυτότητα διατηρείται.

  1. Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ, ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 της Συνθήκης, η ιθαγένειά μας θα είναι: Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

  1. Ο ΎΜΝΟΣ, Ο ΚΕΡΑΥΝΌΣ (ΉΛΙΟΣ) ΚΑΙ Η ΓΝΏΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΆΖΟΥΝ

Τα σύμβολα του κράτους δεν ήταν μέρος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

  1. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ

Ο κωδικός χώρας παραμένει MK και MKD, όπως ορίζεται επισήμως από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO).

  1. ΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 30ο ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η πρόσκληση παραμένει αδρανής από το 2008. Με τη Συμφωνία καταργήσαμε το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λάμβάνουμε εγγυύσεις για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

  1. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Είμαστε υποψήφιοι από το 2005 και από το 2009 λαμβάνουμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για πρώτη φορά θα έχουμε μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ελλάδα.

  1. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ενισχύεται η πολιτιστική συνεργασία της Μακεδονίας με την Ελλάδα στον τομέα των Τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Διευκολύνεται το ταξίδι με τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή νέων σημείων διέλευσης των συνόρων. Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και για την τρομοκρατία και το οικονομικό έγκλημα.

  1. NO FYROM

Η αναφορά FYROM θα πάψει να ισχύει με την εφαρμογή της Συμφωνίας και η χώρα μας θα εγγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη υπό την επωνυμία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένη σε όλες τις γλώσσες.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Αντώνη Φουρλή, 8/8/2018]