ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων και οι προβλέψεις των δανειστών για την Ελλάδα εντοπίζουν ως το πιο σημαντικό πρόσκομμα για την ανάπτυξη το θηριώδες ποσοστό της ανεργίας που κυμαίνεται στο 21%. Αντί λοιπόν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης πάντα κάτι συμβαίνει και το αποτέλεσμα είναι το εντελώς αντίθετο.

Τελευταίο παράδειγμα οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της καναδικής Eldorado Gold ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην αδειοδότηση των Σκουριών με αποτέλεσμα η διοίκηση να εξετάζει την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών κατά του Δημοσίου. Και αυτό γιατί ύστερα από τέσσερις μήνες που η διαιτησία διαπίστωσε πως η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας της εταιρείας για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας δεν συνιστά παράβαση των διατάξεων της σύμβασης μεταβίβασης, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει εκδώσει τις άδειες για να ξεκινήσουν οι εργασίες και 500 εργαζόμενοι αναμένουν στο… ακουστικό τους. Είναι βέβαιο πως οι Καναδοί δεν σκέφτονται να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις καθώς τα μεταλλεία θα αποδειχθούν για αυτούς πραγματικά χρυσοφόρα. Το θέμα όμως είναι γιατί η πολιτεία δεν δίνει το πράσινο φως για την έναρξη των επενδύσεων που και κόσμο θα απασχολήσουν αλλά θα αποδώσουν και δικαιώματα εκμετάλλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο.

Άλλο παράδειγμα το Ελληνικό. Ούτε και το 2018 θα μπουν οι μπουλντόζες για να εκκινήσουν έργα όπως διαβεβαίωναν από την κυβέρνηση. Οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και τώρα απομακρύνονται υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου από την έκταση. Πρόκειται για μια επένδυση που στο στάδιο κατασκευής θα απασχολήσει 20.000 κόσμο και στην πλήρη λειτουργία των χρήσεων 50.000 εργαζομένους προσθέτοντας μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ. Ο χρόνος είναι χρήμα και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει έτσι επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και κυρίως έχουν τηρήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ακόμα και το εμπορικό κέντρο της Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ μόλις τώρα, 11 χρόνια μετά την εξαγορά της έκτασης το2007, φαίνεται να ξεκολλάει αφού υπεγράφη το προεδρικό διάταγμα και εκτιμάται ότι ίσως σε τρεις μήνες εκδοθεί η οικοδομική άδεια.

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Βασίλη Κώτση, 5/8/2018]