ΠΑΓΙΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ 100 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΑΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τουλάχιστον 100 περιοχές στην ελληνική επικράτεια αποτελούν «παγίδες θανάτου» σαν το Μάτι και τη Μάνδρα, αποκάλυψε ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας.

Όπως ανέφερε στη «δημοκρατία», ανάμεσα στις περιοχές που αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου είναι «ο Ωρωπός, ο Κάλαμος, οι Άγιοι Απόστολοι, η δυτική Αττική και συγκεκριμένα το κομμάτι πίσω από το όρος Πατέρα, όλη η βόρεια Πελοπόννησος και η Χαλκιδική». Ποια είναι, όμως, τα κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών που τις καθιστούν επικίνδυνες; Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πυκνή δόμηση, οι μεγάλες δασικές εκτάσεις, τα σπίτια που χτίζονται μέσα στα δάση, καθώς και τα αυθαίρετα κτίσματα.

Πάντως, για να αποτραπούν από εδώ και στο εξής τραγωδίες σαν αυτή που έπληξε πρόσφατα το Μάτι και τον περασμένο Νοέμβριο τη Μάνδρα, πρέπει να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία» ο κ. Λέκκας, πρέπει «να αρθούν παθογένειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πολεοδομία, τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων, την ενημέρωση του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή να υπάρξουν σχέδια οργάνωσης».

Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μπει μάθημα στα σχολεία που να ενημερώνει τα παιδιά για τα μέτρα αυτοπροστασίας που είναι «σωτήρια» σε περιπτώσεις που ξεσπάσουν φαινόμενα τέτοιου είδους. Ομως, όπως προσθέτει, «πολλοί είχαν πει στο παρελθόν ότι θα βάλουν αυτό το μάθημα στα σχολεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Στη χώρα μας δεν γίνονται συνήθως πράγματα με ουσία και πρόγραμμα».

Εξάλλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας είπε ότι ανάμεσα στις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι ήταν η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση, η αυθαιρεσία, ενώ συνέβαλε και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση. Μάλιστα, τόνισε ότι φαινόμενα όπως οι φωτιές και οι πλημμύρες θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες σε ποσοστό 30% και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, της Γιώτας Φλώρου, 18/8/2018]