ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ…

«Χρειάζονται τα επόμενα 3-4 χρόνια επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ για να καταφέρει η Ελλάδα να ανακτήσει μέρος του χαμένου ΑΕΠ της. Δηλαδή χρειάζονται 10-15 Σκουριές και 10-15 επενδύσεις στυλ Ελληνικού»!!!

Από σήμερα η Ελλάδα είναι μόνη της απέναντι στις αγορές, χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το Γ’ μνημόνιο που συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων κι άλλα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα.

Αυτό, σήμερα, μπορεί να μην σημαίνει πολλά στην καθημερινότητα των πολιτών ωστόσο το στοίχημα είναι να καταφέρει η κυβέρνηση (αυτή και οι επόμενες) να διατηρήσει σε ισορροπία τα δημοσιονομικά της χώρας για να μπορεί να εξυπηρετεί μόνη το χρέος της από τις αγορές. Ουσιαστικά από σήμερα ο κριτής της Ελλάδας είναι οι αγορές. Τέρμα τα… ηρωικά Eurogroup και οι μάγκικες δηλώσεις επί δηλώσεων. Δεν φτάνουν τα πλεονάσματα, πρέπει η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές ομολόγων και να παίρνει λεφτά για να «ρολάρει» τα παλαιότερα δάνεια. Πραγματικά ανεξάρτητη οικονομικά χώρα θα είναι η Ελλάδα μόνο όταν είναι ικανή να «σηκώνει» από τις αγορές τα κεφάλαια που χρειάζεται για να πληρώνει μόνη τα δάνεια που λήγουν. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε για την… Ιθάκη, αφού είναι σίγουρο πως δεν θα μας εμπιστευτούν ακόμα οι αγορές για να μας δανείζουν κάθε τρίμηνο με χαμηλό κόστος.

Διπλή… χασούρα

Παρά την ολοκλήρωση του μνημονίου θα υπάρχει έλεγχος από τους θεσμούς σε τριμηνιαία βάση. Από τις αρχές του ‘19 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση συντάξεων ενώ στις αρχές του ’20 υπάρχει υπογεγραμμένη δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου. Μείωση συντάξεων και αφορολογήτου σημαίνει διπλή… χασούρα με επιβάρυνση από 40 έως 100 ευρώ για συνταξιούχους και εργαζόμενους. Τώρα η Αθήνα θα είναι εκτεθειμένη στις αδυσώπητες αγορές, καθώς χθες το βράδυ το μνημόνιο ολοκληρώθηκε κι από σήμερα η Ελλάδα θα λογοδοτεί στις αγορές και όχι στους θεσμούς. Λευκά κολάρα θα κρίνουν αν τηρούνται οι δεσμεύσεις και η Αθήνα θα χρειάζεται τις αγορές για να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της με την έκδοση ομολόγων και οι αγορές αυτές δεν ξέρουν τους… ζουρνάδες. Όσο και να τους χτυπάς δεν ακούν τίποτα και δεν χορεύουν σε κανέναν ρυθμό. Μία είναι η λύση, πρέπει να προσπαθήσει η χώρα να προσελκύσει επενδυτές για την έκδοση ομολόγων. Βέβαια, υπάρχει ένα μαξιλάρι ύψους 24 δισ. ως δικλείδα ασφαλείας αν οι συνθήκες της αγοράς είναι απαγορευτικές για την έκδοση ομολόγου. Ειρήσθω εν παρόδω δύο φορές τελευταία έχει αναβληθεί η έκδοση ΙΟετούς ομολόγου από την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης στην Τουρκία, αφού κόστος δανεισμού στο 4,35% είναι άκρως απαγορευτικό. Πρέπει το κόστος δανεισμού να υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 4%. Το μαξιλάρι των 24 δις. θα φαγωθεί κάποια στιγμή και η Αθήνα θα αναγκαστεί να βγει στην αγορά με άγνωστο κόστος δανεισμού κι αν αυτό είναι απαγορευτικό; Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Ίσως κάπως έτσι: Δεν κόβεις συντάξεις; Οι αγορές θα στέλνουν το κόστος δανεισμού στο… θεό και τότε τι θα κάνει η Ελλάδα; θα πρέπει να τα τηρήσει όλα. Όλα όσα έχει δεσμευτεί

Τι χρειάζεται..

Πολλοί διερωτώνται αν θα γυρίσουμε ποτέ στο προ κρίσης επίπεδο διαβίωσης. θα γίνει ποτέ αυτό άραγε; Φυσικά και μπορεί να γίνει, αλλά χρειάζονται επενδύσεις. Χρειάζονται τα επόμενα 3-4 χρόνια επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ για να καταφέρει η Ελλάδα να ανακτήσει μέρος του χαμένου ΑΕΠ της. Δηλαδή χρειάζονται 10-15 Σκουριές και 10-15 επενδύσεις στυλ Ελληνικού, όλες αυτές μαζί και όλες να ολοκληρωθούν τάχιστα για να μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει στα προ κρίσης επίπεδα. Εφικτό; θα δείξει. Επειδή πολλά θα ακουστούν για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτό επί Καραμανλή που οδήγησε στα μνημόνια, τότε το κόστος δανεισμού ήταν μεν υψηλό για την Ελλάδα, αλλά το ίδιο υψηλό ήταν και για τους ανταγωνιστές της Ελλάδας, δηλαδή τις Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία. Τώρα οι ανταγωνιστές κρίνονται από τις αγορές και δανείζονται από 1,2% μέχρι 2,5%. Το παραπάνω επιτόκιο που δίνει η Ελλάδα είναι το «ασφάλιστρο» για να δανειστεί και μπορεί να μη μας συμφέρει, αλλά είναι λογικό. Είναι η Ελλάδα Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία; Οχι. Γιατί να πάει να δανειστεί κάποιος από την Ελλάδα αν δεν του δίνει κάτι παραπάνω σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

[ΠΗΓΗ: SPORTIME, 21/8/2018]