ΜΙΑ ΙΣΟΝ ΚΑΜΙΑ…

Στις 9/8/2018 μία από τις αιτήσεις της Ελληνικός Χρυσός που εκκρεμούσαν για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (υποέργο Ολυμπιάδας). Συγκεκριμένα εκδόθηκε η Έγκριση του Προσαρτήματος 5: «Τεχνική μελέτη νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου» της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης Ολυμπιάδας.

Όπως θα παρατηρήσατε κανείς δεν πανηγύρισε, διότι μία άδεια ίσον καμία…Αν μετά την τελεσιδικία της διαιτησίας χρειάστηκαν 4 μήνες για να εκδοθεί η μία από τις υπολειπόμενες τρεις άδειες, που απαιτούνται για την αποπεράτωση του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, δεν κάναμε τίποτα… Θα χρειαστούν αλήθεια άλλοι 8-9 μήνες για να βγουν και οι υπόλοιπες;. Θα πέσουμε άραγε μέσα σε προεκλογική περίοδο – αν δεν έχει ήδη αλλάξει η κυβέρνηση;

Όπως είχαμε γράψει το σενάριο του καρότου και του μαστιγίου εκ μέρους του Υπουργείου δεν είναι φανταστικό… Πάρτε μια άδεια για να μην μπορείτε να φωνάζετε πως δεν έγινε τίποτα με τη διαιτησία, ενώ εμείς συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αντίθεσή μας για το έργο παντοιοτρόπως (Ιγγλέζη, φιλοκυβερνητικός τύπος, διάφορα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ) και να μην το αδειοδοτούμε πλήρως. Διότι αν ήθελε πραγματικά ο κος Σταθάκης να προχωρήσει η επένδυση θα εξέδιδε και τις υπόλοιπες άδειες, και κυρίως αυτή της έγκρισης εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Επίσης θα δινόταν μια λύση με την μεταφορά των… «αρχαίων» να κλείσει και αυτό το θέμα…

Μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, το εργοστάσιο εμπλουτισμού θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει με την έναρξη της Φάσης ΙΙΙ του υποέργου Ολυμπιάδας, σε τρία χρόνια από σήμερα, για την επεξεργασία 800.000 τόννων/έτος μεταλλεύματος. H κατασκευή του εργοστασίου,  θα δώσει δουλειά σε ακόμα 500 άτομα ενώ το κόστος κατασκευής του εργοστασίου εκτιμάται σε άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Μην πει κανείς πως μας χαρίσανε γάιδαρο και τον κοιτάγαμε στα δόντια, διότι θα απαντήσω με παροιμία επίσης, όποιος καεί με τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι… Με την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του έργου εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η έκδοση της μίας άδειας μας κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς.

Είναι απλά στάχτη στα μάτια;

Είναι απόδειξη καλών προθέσεων του Υπουργείου;

Είναι προάγγελος των υπολοίπων αδειών που θα ακολουθήσουν άμεσα;

Είναι ακόμη ένας τρόπος κωλυσιεργίας με την έκδοση μιας άδειας ανά τετράμηνο;

Θα δείξει…