ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΖΑΜΠΑ!

Η υπεραξία της Χαλκιδικής με τον μοναδικό φυσικό πλούτο, έχει πέσει, δυστυχώς, «θύμα» του Βαλκανικού τουρισμού, ο οποίος όχι μόνο δεν πληρώνει για αυτά που απολαμβάνει, αλλά μας αφήνει να διαχειριστούμε και τα «απόβλητα» του.

Η υπεραξία της Ελλάδας σε ήλιο, θάλασσα και …παραλίες κοστολογείται ανάλογα με το πακέτο των τουριστικών υπηρεσιών του προσφέρουμε ως χώρα.

Η κάθε περιοχή την κοστολογεί διαφορετικά. Αλλιώς η Ρόδος, με διαφορετικά κριτήρια η Μύκονος, εντελώς παράδοξα η Χαλκιδική.

Η υπεραξία της Χαλκιδικής με τον μοναδικό φυσικό πλούτο, έχει πέσει, δυστυχώς, «θύμα» του Βαλκανικού τουρισμού, ο οποίος όχι μόνο δεν πληρώνει για αυτά που απολαμβάνει, αλλά μας αφήνει να διαχειριστούμε και τα «απόβλητα» του.

Το 80% περίπου των Βαλκάνιων τουριστών από τη Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια κάνει διακοπές στη Χαλκιδική σχεδόν τζάμπα, κατακλύζοντας απ΄ακρη σ΄ακρη τις ωραιότερες παραλίες μ΄έναν ανείπωτο συνωστισμό ο οποίος τα 2-3 τελευταία χρόνια έχει πάρει τη μορφή επιδρομής!

Στα χαρτιά οι Βαλκάνιοι  εμφανίζονται τελευταίοι στις λίστες των εισερχόμενων τουριστών. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιοι τουρίστες «χάνονται» στην πλειοψηφία τους για την στατιστική υπηρεσία, αφού διαμένουν σε πολύ φθηνά διαμερίσματα, τα οποία στην εφορία έχουν δηλωθεί ως «αστικές μισθώσεις», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για παράνομα τουριστικά καταλύματα, χωρίς πυρασφάλεια, κλιματισμό κλπ

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό φέτος στο πρώτο πόδι της Χαλκιδική που λόγω της εύκολης πρόσβασης έχει κατακλυστεί κυρίως από βαλκάνιους τουρίστες. Καθώς έρχονται με τα αυτοκίνητα τους πολλοί από αυτούς μεταφέρουν ακόμη και τα σκάνκς που θα καταναλώσουν.

Πάντως αυτή η κατάσταση φαίνεται να βολεύει πολλούς. Με την βοήθεια ειδικών σελίδων στο διαδυκτιο με πρώτη από αυτές την Airbnb, νοικιάζεται κάθε διαθέσιμο κατάλυμα ακόμη και αυτά που ήταν στα αζητητα. Κάποιοι που έχουν παραθεριστικά σπίτια στη Χαλκιδική και τα παράτησαν καθώς δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν, τώρα τα νοικιάζουν μέσω airbnb. Επίσης Βαλκάνιοι έχουν αγοράσει πολλά σπίτια στη Χαλκιδική τα οποία στη συνέχεια τα νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους, φυσικά χωρίς να εμφανίζονται πουθενά αυτές οι συναλλαγές. Αυτή η κατάσταση δεν βολεύει όμως την ίδια την Χαλκιδική καθώς χάνει την τουριστική της υπεραξία.

Αν η Χαλκιδική θέλει αυτούς τους τουρίστες τότε έπιασε το στόχο της. Αν θέλει τους τουρίστες που κάποτε είχε αλλά έχασε λόγω κακών νοοτροπιών, παρανομίας και χαμηλών υποδομών, οφείλει να το ξανασκεφτεί.

[ΠΗΓΗ: http://reporter24.gr/, του Χρήστου Καραγιαννόπουλου, 9/7/2018]