ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…

Με την τελευταία «καταγγελία-φωτιά» του Τόλη για τον τρεμολίτη και τον αμίαντο, θυμήθηκα την αγανάκτηση του επίκουρου καθηγητή Ορυκτολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Μέλφου, ο οποίος το 2016 έτυχε να διαβάσει ένα antigold δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά για την ύπαρξη αμιάντου στις Σκουριές. H αντίδρασή του ήταν έντονη και σε ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο f/b «φώναξε» ότι τα όσα γράφει το δημοσίευμα δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, αφού ο τρεμολίτης που υπάρχει στις Σκουριές δεν είναι σ’ όλες τις περιπτώσεις αμίαντος, ενώ τα ποσοστά του είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και ακίνδυνα για εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής.

Ας θυμηθούμε την ανάρτηση του Βασίλη Μέλφου.

«Αμίαντος στις Σκουριές; Δεν υπάρχει!!

Ο τρεμολίτης δεν είναι σε όλες περιπτώσεις αμίαντος και τα ποσοστά του είναι εξαιρετικά χαμηλά στα πετρώματα στις Σκουριές για να προκληθούν βλάβες στους εργαζόμενους και στους πολίτες.

Τρεμολίτης όπως και χρυσοτίλης υπάρχουν σε πολλά διακοσμητικά πετρώματα, σε ποσοστά πολύ μικρά όπως και στις Σκουριές, και κατά περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερα!

Ας βγουν οι “ειδικοί” και να πουν σταματήστε την εξόρυξή τους. Αν τολμούν!!!

Το άρθρο που επισυνάπτω γράφει απίστευτες βλακείες, και παρουσιάζει τα πράγματα διαστρεβλωμένα και κυρίως χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.»

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω θυμηθήκαμε και το δημοσίευμα που είχε προκαλέσει την αγανάκτησή του, και –ώ τι έκπληξη– από πίσω βρήκαμε την δική μας «άνεργη δημοσιογράφο» Σταυρούλα Πουλημένη…

Η Σταυρούλα Πουλημένη επί των antigold επάλξεων του stokokkino.gr, εξαπολύει τον Απρίλιο του 2016 τα βέλη της κατά των «ιμπεριαλιστών χρυσοθήρων»… Μετά την Wikipedia (δες εδώ) και το ΥΠΕΝ, ανακάλυψε λοιπόν και η κα Πουλημένη ίχνη ακτινόλιθου στα Μεταλλεία Κασσάνδρας… Μόνο που δεν μας είχε πληροφορήσει πως –σύμφωνα με τη νομοθεσία–, το ΥΠΕΝ απλώς επέστρεψε τον φάκελο για να ενσωματωθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αλλά είχε βάλει έναν «θριαμβευτικό» υπέρτιτλο, «Βρέθηκε αμίαντος στις Σκουριές: Το ΥΠΕΝ επιστρέφει την τεχνική μελέτη στην Ελληνικός Χρυσός»!!

Σε ένα σημείο αναφέρει πως «Η παρουσία του αμιάντου στο κοίτασμα αναφερόταν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εταιρεία ως τρεμολίτης». Άγνοια, βέβαια, αφού τρεμολίτης και ακτινόλιθος έχουν τον ίδιο χημικό τύπο ([Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2], απλά ο τρεμολίτης είναι άχρωμος, και ο ακτινόλιθος ανοικτοπράσινος (δες εδώ).

Να μην εντρυφήσουμε περαιτέρω στις λεπτομέρειες, υποπτεύεστε το περιεχόμενο… Απλά να θυμίσουμε που είχε στηριχτεί η Πουλημένη για τα όσα γράφει. Κρατηθείτε: Στον Ομότιμο, και στον «θα γεμίσουμε καρκίνους» Μπένο!!! (Δυο φορές Ουάου!)…