ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ…

«Ο αγωνιζόμενος κόσμος της Χαλκιδικής στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Λευκίμμης που αντιστέκονται στην δημιουργία του παράνομου ΧΥΤΑ. Ενάντια σε κάθε καταστολή αλλά και ανάθεση του αγώνα. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και θα κερδίσει !»

Υπογράφουν: Επιτροπή νεολαίας κατά της εξόρυξης Ιερισσού, Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας, Επιτροπή αγώνα Προποντίδας…

Άλλη μια κωμωδία… Οι δικοί μας «αγωνιστές» κατά της εξόρυξης «συμπαραστέκονται» στο μπάχαλο της Κέρκυρας, για το οποίο όπως ξέρουμε υπεύθυνος είναι αποκλειστικά και μόνο ο «αγωνιστικός» ΣΥΡΙΖΑ, (όχι ο σημερινός… ο «παλιός»…)

Η Κέρκυρα έχει έναν υπερκορεσμένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, ο οποίος είναι επισήμως κλειστός και έναν υπερσύγχρονο ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) της Λευκίμμης, ο οποίος αν και ολοκληρώθηκε το 2010 δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω αντιδράσεων περίοικων και φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας. Έγιναν νόμιμες ή ημιπαράνομες εκδηλώσεις κατά της λειτουργίας του έτοιμου ΧΥΤΥ και (όπως στις Σκουριές) υπήρξαν εμπρησμοί μηχανημάτων. Κάθε καθυστέρηση χαιρετιζόταν ως «μια νίκη του μαζικού, λαϊκού, αυτόνομου και αυθόρμητου κινήματος που αναπτύχθηκε στη Λευκίμμη και σε όλη την Κέρκυρα, ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάστηκε για το νησί μας» (ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, 21.2.2014). Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δήλωνε ότι «για τον Δήμο της Κέρκυρας το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει λήξει. Δεν υπάρχει συζήτηση για οποιαδήποτε χρήση της εγκατάστασης ως ΧΥΤΑ, ως ΧΥΤΥ ή ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων» (28.11.2014).

Το κίνημα φούντωνε και τα βουνά των σκουπιδιών κέρδιζαν ύψος στους δρόμους της τουριστικής Κέρκυρας. Φέτος η κατάσταση έγινε αφόρητη: «Βουνά από απορρίμματα παντού, εικόνες με τουρίστες να φωτογραφίζουν μνημεία καλυμμένα από σκουπίδια, εκπαιδευτική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία στα σχολεία, συμβουλές από ιατρικό σύλλογο και, τέλος, φωτιές να ξεσπούν ξαφνικά σε σημεία που τα σκουπίδια μετρούν χιλιόμετρα» (Corfu News 2.6.2018). Κάποιοι τουριστικοί πράκτορες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα για ακυρώσεις κρατήσεων.

Η πρώτη αντίδραση του συριζογενούς δημάρχου της «ριζοσπαστικής κίνησης» ήταν η παρανομία. Τα απορριμματοφόρο επιχείρησαν να εναποθέσουν σκουπίδια στον κλειστό ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, σε χώρο δηλαδή όπου δεν επιτρέπεται, αφού τα κύτταρα έχουν κλείσει και έχουν μπει σε διαδικασία αποκατάστασης. Συνελήφθη. Η άλλη λύση, που προέκριναν όλοι οι φορείς, ήταν να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απαιτήσουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια στον κοντινότερο διαθέσιμα ΧΥΤΑ. Εγώ δέχομαι να στρατοπεδεύσουμε στην Αθήνα μέχρι να πετύχουμε τη μεταφορά των δεμάτων των απορριμμάτων», είπε ο δήμαρχος. Αυτό ήταν κάτι σαν τη διαπραγμάτευση του 2015, όταν διαδηλώναμε για να πάρουν τα οικονομικά μας βάρη άλλοι.

Τελικώς η Δημοκρατία α λα ΣΥΡΙΖΑ δεν δούλεψε, παρά το γεγονός ότι η απόφαση να μεταφερθούν τα σκουπίδια αλλού ήταν ομόφωνη. Σίγουρα κάποιοι στην Κέρκυρα θα είπαν «This is a coup», διότι δεν ελήφθη υπόψη η ομόθυμη απαίτηση του λαού, αλλά ο ριζοσπάστης δήμαρχος μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν τροπάρι. Άνοιξαν τον έτοιμο από το 2010 ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτεινή Βάκη υπερασπίζεται την επιλογή γράφοντας «για τις χωματερές που άνοιγαν παρανόμως σε δασικές εκτάσεις τοποθετήθηκαν οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας; Για τις αρρώστιες που επίκεινται και τις χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων καμιά κουβέντα;». Αλλά εν τω μεταξύ το τζίνι είχε βγει από το μπουκάλι. Το δηλητήριο του ριζοσπαστικού λαϊκισμού έχει απλωθεί και δύσκολα θα βρεθεί αντίδοτο.

Εμείς όμως, οι «αγωνιστές» της Χαλκιδικής, συμπαραστεκόμαστε… Όπου μπάχαλο και ανακατωσούρα, πρώτοι…