ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ: «ΦΩΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ;»

Την Κυριακή, 15η Ιουλίου τ.έ., που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των 630 Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Δ’ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου και των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης της μητέρας του,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Παν. Αρχ. π. Λεόντιο Καρίκα και τον Διάκονο του π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη, επεσκέφθη το παραδοσιακό Αρδαμέρι αρχικό λίκνο της σημερινής Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψἀσης Επισκοπής Αρδαμερίου και Ερκούλων.

Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη ο Εφημέριος του ιστορικού Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Κυραλάκης και ο φιλόχριστος Λαός της Κωμοπόλεως με επικεφαλής τον Προέδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Δαδάλα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεχείρησε και συνεδύασε την εορτή των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικ. Συνόδου και των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, αναφερθείς τόσο στο ιερό κείμενο της Ευαγγελικής Περικοπής (Ματθ. ε’ 14-19), όσο και στο Αποστολικό Ανάγνωσμα του Θείου Παύλου (Τίτου γ’ 8-15), που θαυμάσια έπλεξαν το μήνυμα της ημέρας προς τον ευλογημένο Λαό του Θεού. Βασιζόμενος στην Ευαγγελική Περικοπή, παρετήρησε ο Δεσπότης ότι ο Κύριος μας σήμερα απεκάλεσε τους Μαθητές Του “άλας της γής” και “φως του κόσμου” (Ματθ. ε’ 13,14). Τους ζήτησε δηλαδή να είναι το αλάτι της γης που θα νοστιμίζη με την αλιστική του δύναμη την οικουμένη ολάκερη και θα προλαμβάνη με την παρουσία του την ηθική σαπίλα και σήψη της κοινωνίας.  Αλλά διευκρίνισε ότι εάν το αλάτι χάση τη δύναμή του, τότε δεν χρησιμεύει για τίποτα άλλο, παρά να πεταχθή έξω στους δρόμους και να καταπατηθή από τους ανθρώπους.

Επιπλέον ζήτησε από τους Μαθητές Του όλων των εποχών με το φωτεινό παράδειγμά τους να λαμπρύνουν την κοινωνία και να φανερώνουν το σκοτάδι της αμάρτιας και της πλάνης, ζητώντας τους σαν άλλο λυχνάρι να καταλάμπουν μπροστά στους ανθρώπους με τα έργα τους και με την παρουσία τους.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής προέβαλλε το μήνυμα της ημέρας και μέσα από την Αποστολική Περικοπή της προς Τίτον επιστολής του Θείου Ταρσέως, ο οποίος ζητεί από τους “ημετέρους”, δηλαδή τους δικούς μας, τους αληθινούς Χριστιανούς, την Εκκλησία ουσιαστικά του Χριστού «καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τάς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μή ὦσιν ἄκαρποι» (Τιτ. γ’ 14), δηλαδή ζητεί από τους δικούς μας, τους Χριστιανούς όλων των εποχών να πρωτοστατούν και να εργάζωται καλά έργα και να συντρέχουν τους αδελφούς στις απαραίτητες ανάγκες τους, για να μην είναι άκαρποι, να μην στερούνται δηλαδή πνευματικών καρπών.

Στο σημείο αυτό, ο Σεβασμιώτατος έθεσε στο εκκλησίασμα το εξής σοβαρό ερώτημα: “Άραγε εμείς οι Χριστιανοί σήμερα φωτίζουμε, νοστιμίζουμε και προλαβαίνουμε την ηθική σαπίλα του κόσμου, καθώς μας ζήτησε ο Κύριος μας και όπως μας το ερμήνευσε ο Θείος Παύλος; Μπορούμε να υπερηφανευώμαστε ότι ο κόσμος μάς έχει ανάγκη για να τον ομορφαίνουμε, να τον νοστιμίζουμε και να είμαστε υπόδειγμα ζωής, ώστε να αποφεύγεται η διαστροφή και η εκτροπή της πορείας μας προς την αιωνιότητα; Ότι δηλαδή, έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα εμάς σαν Εκκλησία για να ζήση;”.

Απαντώντας ο Σεβασμιώτατος αμφισβήτησε αυτόν το ρόλο μας ως Χριστιανών σήμερα, παρατηρώντας ότι συσχηματιστήκαμε με το σημερινό κοσμοείδωλο και συμβάλλαμε ουσιαστικά στην εκκοσμίκευση της πιστεώς μας, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα αυτής μας της επιλογής! Καταντήσαμε “έκθεμα” στο κοινωνικό μουσείο του κόσμου!

Ολοκληρώντας ο Μητροπολίτης ανεφέρθη επ’ ολίγον στο Μαρτύριο του Αγίου Κηρύκου, που τριετές παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του Ιουλίττας, ψελλίζοντας το όνομα του Χριστού, ελάκτισε (κλώτσησε) τον ηγεμόνα της πόλεως της Ταρσού της Κιλικίας Αλέξανδρο επί Διοκλητιανού Αυτοκράτορος στην κοιλιακή χώρα με όλη του δύναμη, με αποτέλεσμα ομολογώντας τον Κύριο να μαρτυρήση για χάρη Του μπροστά στα μάτια της μητέρας του, η οποία κατόπιν βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε.

Ζήτησε δε από το εκκλησίασμα ο σημερινός ακόλουθος του Κυρίου να είναι αιτία της ηθικής αναπλάσεως και της ομορφιάς του κόσμου και παράλληλα δέντρο φυτεμένο στο γεώργιο της Εκκλησίας με καρπούς γεμάτους με τους χυμούς του Αγίου Πνεύματος.

Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, όπου θησαυρίζεται σε ασημένα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας λειψανοθήκη σε σχήμα ποδός το ποδαράκι του τριετούς Αγίου Κηρύκου, όπου άφθαρτο στους αιώνες ευωδιάζει αθανασία και αιωνιότητα!

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 16/7/2018]