ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!

Δεν ήταν ανάγκη να διαβάσουμε το δελτίο τύπου του «Οράματος Πολιτών», της Δημοτικής Παράταξης Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη, για να μάθουμε πως το Νεοχώρι μπάινει στη δεύτερη εβδομάδα με σοβαρά προβλήματα στην υδροδότησή του… Πάντως το αστείο  –ή μάλλον το γελεοίο– είναι πως όντως η ιστορία επαναλαμβάνεται… Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

«Δελτίο τύπου: Αρναία  8 Ιουνίου 2018

Για δεύτερη εβδομάδα το Νεοχώρι χωρίς νερό και πάλι. Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία πλέον και όχι ως φάρσα. Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι  προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Την περασμένη Δευτέρα, 4.6.2018, πραγματοποιήθηκε στο Νεοχώρι ξανά, μετά από σχεδόν έναν χρόνο, συγκέντρωση των κατοίκων του, με σκοπό την ενημέρωσή τους από το Τοπικό Συμβούλιο, για το φλέγον θέμα της έλλειψης πόσιμου νερού, πάλι μέσα στο καλοκαίρι και πάλι με την εμφανή απουσία των αρμόδιων αρχών του Δήμου Αριστοτέλη,  δημάρχου και αντιδημάρχων. Θυμίζουμε ότι στις 23 Αυγούστου 2017 είχε πραγματοποιηθεί ανοικτή λαϊκή συνέλευση στην πλατεία του Νεοχωρίου, με αποκλειστικό θέμα και τότε το έντονο πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Τότε το ψήφισμα της συνέλευσης των κατοίκων  ζητούσε τα αυτονόητα:

 

  • -την αποκατάσταση των ημιτελών εργασιών στην νέα δεξαμενή και την ηλεκτροδότησή της.
  • την αξιοποίηση  της πηγής «Τζιλινίκα»  με την αντικατάσταση του απαξιωμένου αγωγού αμιάντου.
  • -την αξιοποίηση της πηγής του Αγίου Αθανασίου,  με την αποσύνδεση του εξωτερικού αγωγού σύνδεσης της με την δεξαμενή, από τις δύο νέες γεωτρήσεις «Ραφτάδικο» και «Πέπηρα».
  • -τη δημιουργία νέου αγωγού σύνδεσης των δύο νέων γεωτρήσεων  με την δεξαμενή.
  • -την άμεση αντικατάσταση  του δικτύου ύδρευσης της δεξαμενής Αγίας Μαρίνας.

 

και γενικά όλες εκείνες τις απαραίτητες στοιχειώδεις ενέργειες, προκειμένου το Νεοχώρι να μην διψάσει ξανά.

Κι όμως, από τότε μέχρι και σήμερα, σχεδόν καμία ενέργεια δεν έγινε εκ μέρους της δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα τώρα να τρέχουν πανικόβλητοι να καλύψουν το πρόβλημα, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι χαρακτηρισμοί μας για την ανικανότητα αλλά και την αδιαφορία τους  μοιάζουν λίγοι, μπροστά στην εγκληματική τους ανυπαρξία να διαχειριστούν, όχι τα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος, αλλά ούτε καν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Θα το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί, με λύπη και αγανάκτηση, ότι η ύδρευση είναι υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό που ο δήμος υποχρεούται από το  νόμο αλλά και την ηθική της αυτοδιοίκησης να παρέχει σε επάρκεια, με ποιότητα αδιαπραγμάτευτη και με σεβασμό στις ανάγκες όλων των συνδημοτών μας. Ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να μεριμνά για την περιοχή ευθύνης της, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη  και την συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Η συνεχής  βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εύρυθμης λειτουργίας των οικισμών του Δήμου μας περιλαμβάνει πρωταρχικά την εξασφάλιση και διαρκή βελτίωση των απαραίτητων τεχνικών υποδομών σε αυτούς.  Η δε κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των αντίστοιχων υποδομών ύδρευσης είναι εκ των ουκ άνευ.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης οφείλουν να λειτουργούν αποκλειστικά προς το συμφέρων της τοπικής κοινωνίας, η δε δημοτική αρχή οφείλει να μεριμνά με πλήρη ευθύνη, χρηστότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να αναδεικνύεται η μεγίστη δυνατή προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών και υποδομών αυτών.

Δυστυχώς τα γεγονότα μας επιβεβαίωσαν, αφού το Νεοχώρι ταλαιπωρείται εδώ και  πάνω από μία εβδομάδα από την έλλειψη αυτού του αγαθού, με κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και με οικονομική ζημία και ψυχικό κόστος, που καθημερινά βιώνουν οι κάτοικοί του.

Περιμένουμε από αυτούς που έχουν τις τύχες του δήμου στα χέρια τους,  επιτέλους να ξυπνήσουν από το βαθύ λήθαργο της αδιαφορίας τους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, με ενέργειες και πράξεις αυτονόητες και αποφασιστικές, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας στο Νεοχώρι άμεσα και αποτελεσματικά.

Η οικολογική συνείδηση και η ηθική  του καθενός απέναντι στο περιβάλλον δεν είναι μια κούφια θεωρία, αλλά μια διαρκή στάση ζωής, που αποδεικνύεται έμπρακτα και καθημερινά, επιλύοντας τα υπαρκτά προβλήματά των τοπικών κοινωνιών.

Το νερό, ως μέγιστο κοινωνικό αγαθό, είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως  και η δημοτική αρχή που αδυνατεί να το προσφέρει άφθονο και ποιοτικό, οφείλει επιτέλους να το αντιληφθεί και να πάψει να παραμένει  επικίνδυνα απούσα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι του Νεοχωρίου, απηυδισμένοι πια από τα ψέματα και την αδιαφορία μιας ανύπαρκτης δημοτικής αρχής, αποφάσισαν να καταφύγουν στην προστασία της εισαγγελικής αρχής της Χαλκιδικής, καταθέτοντας τη συνημμένη αναφορά,  προκειμένου να υπερασπιστούν μέσω της Δικαιοσύνης το δικαίωμά τους να έχουν καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών τους .

Όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία.

Ο επικεφαλής της παράταξης – Χρήστος Αστ. Πάχτας».