ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ…

Η πρόταση του ΚΚΕ για την εξόρυξη χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και την αξιοποίηση συνολικά του ορυκτού πλούτου παρουσιάστηκε χθες, στην ειδική θεματική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι μάθαμε πως το ΚΚΕ «Συνυπολογίζοντας το σύνολο των διαχρονικών επιπτώσεών της στην κατάσταση των εργαζομένων, είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και γενικότερα στη διάθεση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια και στην ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα που προκαλεί τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα στερεί ορυκτό πλούτο από μια μελλοντική εργατική εξουσία»….

Λύση λοιπόν είναι « η κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, αξιοποίησή του στο πλαίσιο ενός ανώτερου τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ δεν λέει όχι στην εξόρυξη κανενός μεταλλεύματος που τεκμηριωμένα μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύσσεται και η εξορυκτική δραστηριότητα, θα αξιολογείται ολοκληρωμένα η χωροθέτηση κάθε μονάδας, εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το τι και πότε θα εξορυχθεί, θα κατανέμεται το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, θα εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας, ταυτόχρονα συνδυασμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και προστασίας του περιβάλλοντος».

Και ασφαλώς, κατά την πάγια ρητορική του ΚΚΕ, η εκδήλωση «φώτισε ορισμένες πλευρές της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και ανέδειξε την ανάγκη η πάλη του εργατικού κινήματος να στραφεί ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης».

Συμπέρασμα; Δεν φταίει η εξόρυξη, αλλά το ότι δεν την διαχειρίζεται το εργατικό κίνημα, το οποίο ασφαλώς θα παίρνει καλύτερα περιβαλλοντικά μέτρα, θα κάνει καλύτερη διαχείριση και θα φέρει τη «δίκαιη ανάπτυξη» που το κεφάλαιο και τα καπιταλιστικά μονοπώλια στερούν από την περιοχή μας και από μια μελλοντική εργατική εξουσία»…

Και μετά σου λέει είμαστε στον 21ο αιώνα…