ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ*: ΕΡΧΕΤΑΙ ΙΕΡΙΣΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ANTIGOLD – ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΕ #SKOURIES?

Διαβάζουμε την εξής ανακοίνωση στο μπλογκ soshalkidiki: «Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 8.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού για τις παραβιάσεις της Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold σχετικά με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τις ενέργειες που γίνονται ώστε να καταγγελθούν αυτές τις παραβιάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην εκδήλωση θα κουβεντιάσουμε με την Ευρωβουλευτή, Σοφία Σακοράφα, την Ευρωπαϊκή διάσταση των παρανομιών της Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold και τα προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή μας».

Ο λόγος που αναρωτιόμαστε, αν θα καταδικάσει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής με αφορμή την επίσκεψη της στην Ιερισσό, την τυφλή όσο και ρατσιστική βία που άσκησαν μέλη της antigold συλλογικότητας εναντίον εργαζομένων στα μεταλλεία και μελών των οικογενειών τους, δεν είναι ρητορικός.

Είναι πέρα για πέρα ουσιαστικός και συνάμα καθοριστικός, αν βέβαια η κ. Σακοράφα δεν ξεχωρίζει την βία σε “καλή” και “κακή” και μείνει σταθερή στα όσα είπε πρόσφατα στο ευρωκοινοβούλιο για την βία και τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Νικαράγουα κατά την διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Κατά την άποψη μας, η ομιλία που έδωσε στις 29 Μαΐου στις Βρυξέλλες με κάποιες μικρές ίσως αλλαγές θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί και στην Ιερισσό για να υπενθυμίσει σε κάποιους, πόσο λάθος έπραξαν που τύφλωσαν ή τυφλώθηκαν από μίσος και ιδεολογικό φανατισμό εναντίον ακόμη συγγενών και συγχωριανών τους, επειδή υιοθέτησαν άκριτα την ρητορική δαιμονοποίησης/ποινικοποίησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στον βωμό μικροπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Αν δεν το γνωρίζει η κυρία ευρωβουλευτής στην περιοχή σημειώθηκαν γεγονότα που συνιστούν πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτη και χειρότερη την ομηρία και το λούσιμο εργαζομένων με βενζίνη στον χώρο εργασίας τους και την απειλή πυρπόλησης τους κατά την διάρκεια της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013.

Βέβαια είναι και πάρα πολλά άλλα, τα οποία ποτέ η πολυπληθής μεταλλευτική οικογένεια της περιοχής δεν τα κατήγγειλε ποτέ και πουθενά σε μια προσπάθεια κατευνασμού εξεύρεσης οδών επαναφοράς της κοινωνικής ειρήνης.

Αυτή την ομιλία την αναδημοσιεύουμε πλήρως με την προσδοκία ότι η κ. Σακοράφα πάρα τις προσωπικές τις πεποιθήσεις, απόψεις και αποστάσεις από τις εξορύξεις θα σταθεί επικριτική όσο και δίκαιη απέναντι στα μέσα που χρησιμοποίησε η antigold συλλογικότητα για να κάνει γνωστή την αντίθεση της στην επένδυση χαλκού χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική.

Ακολουθεί η πρόσφατη ομιλία της για την βία στη Νικαράγουα.

“Από την πρώτη στιγμή, και ως Πρόεδρος της DCAM, καταδίκασα τη βία που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στην Νικαράγουα.

Η βία δεν αποτελεί λύση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο ανοικτός και συμπεριληπτικός διάλογος με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί τη μόνη λύση.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα είναι υποχρεωμένη να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή

Ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες των θανάτων και λογοδοσία των υπευθύνων και σ΄αυτό.

Η Διαμερικανή Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να συμβάλει καταλυτικά.

Παράλληλα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε τις απόπειρες όσων, εντός και εκτός της χώρας, εκμεταλλεύονται τα τραγικά αυτά γεγονότα για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων και να πιέσουμε, ο διάλογος που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συνεχιστεί για να καταλήξει θετικά προς όφελος των πολιτών.

Είναι χρέος μας κύριοι συνάδελφοι να συμβάλλουμε ώστε να επικρατήσει πνεύμα ειρήνης και συναίνεσης μεταξύ όλων των πολιτών της χώρας.

Οποιαδήποτε άλλη μονομερής ατζέντα πρέπει να μας βρει απέναντί της.”

*Για όσους έχουν αδύνατη μνήμη η κα Σακοράφα είναι άλλο ένα «μετανοημένο» στέλεχος ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ, τύπου Κουρουμπλή, Σπίρτζη, και τόσων άλλων… Το 2015 απογοητεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτητοποιείται, και στην Ευρωβουλή παραμένει μέλος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, 6/6/2018]