ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Νέες παρατάσεις δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες. Οι αντιρρήσεις για όσους δασικούς χάρτες αναρτήθηκαν τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου, η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων έως τον Αύγουστο του 2020 και η υποβολή στοιχείων από τους δήμους για τις οικιστικές πυκνώσεις έως τις 16 Ιουλίου.

Οι τρεις παρατάσεις ανακοινώθηκαν από τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο στη Θεσσαλονίκη, κατά τη δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης της εθνικής στρατηγικής για τα δάση. Όπως ανέφερε, οι παρατάσεις πρόκειται να συμπεριληφθούν σε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το υπουργείο στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα να εξετάζονται οι αντιρρήσεις των πολιτών έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, προφανώς για να απεμπλακεί η ολοκλήρωση του έργου (η οποία είναι μνημονιακή υποχρέωση) από την πορεία εξέτασης των ενστάσεων. Όσον αφορά στους αγρότες-καταπατητές δημόσιων δασικών εκτάσεων, στόχος της παράτασης της δυνατότητας εξαγοράς είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά στις επιδοτήσεις.

Ειδικά για τις οικιστικές πυκνώσεις (οικισμούς αυθαιρέτων σε δάση, που εξαιρούνται από τη διαδικασία ανάρτησης εφόσον οριοθετηθούν από τους δήμους), ο κ. Φάμελλος στράφηκε για ακόμα μία φορά κατά των δημάρχων 50 περιοχών, που εξακολουθούν να μην έχουν ανταποκριθεί εδώ και μια διετία.

Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση προδιαγραφών για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών και την επικείμενη διαμόρφωση της δασικής στρατηγικής, η ελληνική δασοπονία θα εκσυγχρονιστεί και θα περάσει σε ένα παραγωγικό επίπεδο, που έχει ως απώτερο στόχο την επίτευξη του 1% του ΑΕΠ από τα δάση της χώρας μας. «Διαμορφώνουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που δεν θέλουμε να φθαρεί από κομματικές αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό η όλη δράση γίνεται με τον πρώτο και τελευταίο λόγο να τον έχει η Βουλή», τόνισε.

Συνοπτικά, ανακοινώθηκε:

  • Παράταση στην υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους Δήμους, έως τις 16 Ιουλίου 2018.
  • Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2018.
  • Τίθεται όριο στην εξέταση από τις ΕΠΕΑ αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως 25.9.17, έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.
  • Παράταση στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020.

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 31/5/2018]