Η ΑΡΝΑΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ!

Το ένα μετά το άλλο τα «αρνιώτικα προϊόντα» βραβεύονται σε διεθνείς ή άλλους διαγωνισμούς

Με κυρίαρχο τοπικό προϊόν το «μέλι Αρναίας», το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει πολλές διεθνείς γαστρονομικές διακρίσεις, η όμορφη κωμόπολη με τα πολλά μακεδονίτικα αρχοντικά και τα ιδιαίτερα χρώματα που κατακλύζουν τα πέτρινα σοκάκια της, πρωταγωνιστεί και φέτος στις βραβεύσεις των προϊόντων της.   

Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, οι διάσημες «τουλούμπες» και τα «σιροπιαστά» του Μάρκου Κοσμά απέσπασαν δύο ασημένια βραβεία στο διαγωνισμό taste olymp awards, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι χειροποίητες «τουλούμπες Αρναίας», οι οποίες από το 1959 παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο και διατίθενται στην κεντρική της πλατεία, αποτελούν γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της περιοχής, ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται από σπιτικό παγωτό φτιαγμένο από ντόπιο γίδινο γάλα!

Στον ίδιο διαγωνισμό ο Δημήτρης Γεωργάκας εξασφάλισε δύο ακόμη χρυσά βραβεία γεύσης για τα προϊόντα του:  ένα για το μυρωδάτο «πευκόμελο» και ένα δεύτερο για το «μέλι κρέμα», το οποίο λόγω της υφής του αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι δοκιμαστές αρχιμάγειροι -chef και τεχνολόγοι τροφίμων, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές, δοκίμασαν 488 δείγματα τροφίμων και ποτών. Οι δοκιμαστές, εκτιμώντας το επίπεδο των διαγωνιζόμενων προϊόντων, απένειμαν μετάλλια στο 47% αυτών σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή: 52 χρυσά βραβεία, 104 ασημένια βραβεία και 72 χάλκινα βραβεία.

Το ανθόμελο του Γιάννη και Παύλου Ρεπάνη εξάλλου ξεχώρισε ως το καλύτερο σε διαγωνισμούς ξενοδοχείων, μέσω των οποίων επιλέχθηκαν οργανικά προϊόντα για το «ελληνικό πρωινό» τους.   

Μετά τις αμέτρητες διακρίσεις των οίνων της Claudia Papayianni, η εξωστρεφής συμπεριφορά των παραγωγών της Αρναίας αλλά και η ποιότητα της βιολογικής πρωτογενούς παραγωγής τοποθετεί την περιοχή σε πολύ ψηλό σημείο στον εθνικό και διεθνή γαστρονομικό χάρτη, συνθέτοντας παράλληλα μια καλά παγιωμένη τουριστική μορφή: τη γαστρονομία. Αυτή αποτελεί μέρος του τοπικού τουριστικού πακέτου με τίτλο «αγροτουρισμός», που το 2016 βραβεύθηκε από τα tourism awards με το χρυσό βραβείο ποιότητας σε ό,τι αφορά την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των παραμέτρων και των εταίρων που το συνθέτουν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Αρναία αποτελεί σημαντικό οινικό και γαστρονομικό σταθμό «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», ενώ φημίζεται για την πληθώρα και την ποιότητα των προϊόντων που παράγει: μανιτάρια, γίδινο τυρί, ελληνική φέτα, πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι, ζύμες & πάστες, γλυκά από άγρια φρούτα του δάσους, λουκάνικα φτιαγμένα με εσπεριδοειδή και κρεμμύδι, μέλι, μουντοβίνα (απόσταγμα από μέλι – προϊόν Π.Ο.Π.), άγρια βότανα, βιολογικό οίνο. Μάλιστα, τιμώμενο τοπικό προϊόν του KOUZINA 2019 θα αποτελέσει η μουντοβίνα, σε μία προσπάθεια ανάδειξής της στο ευρωπαϊκό στερέωμα ως παραδοσιακού προϊόντος, προερχόμενου από ντόπιους μελλισοκαλλιεργητές.   

Πληροφορίες για το μέλι και τα γλυκά Αρναίας θα βρείτε εδώ

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 25/6/2018]