ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Επίθεση σε όχημα στη Θεσπρωτία – εμπλοκή και του Ρουβίκωνα(!)

Διαστάσεις που πιθανά να μην είχαν υπολογιστεί μέχρι σήμερα αρχίζουν και παίρνουν οι διαμαρτυρίες κατά των ερευνών για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της Ηπείρου. Διαστάσεις που εύλογα προκαλούν ανησυχία καθώς τα τελευταία φαινόμενα απέχουν από τις απλές διαμαρτυρίες και δημιουργούν ένα πολεμικό κλίμα ίο οποίο έφτασε μέχρι και την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα στο γραφείο του καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καλιαμπάκου, εισέβαλαν Μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας . Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, «η παρέμβαση αφορά τις εξορύξεις πετρελαίου στην Ήπειρο». Η ανακοίνωση καταλήγει στο «[…] Απαιτούμε ΑΜΕΣΗ εγκατάλειψη των σχεδίων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε χερσαία και θαλάσσια κοιτάσματα. Αλληλεγγύη στον αδάμαστο αγώνα των κατοίκων της Ηπείρου»…

«Ντου» και στη Θεσπρωτία

Στο μεταξύ, πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες στη Θεσπρωτία για τους υδρογονάνθρακες φάνηκαν οι πρώτες ακραίες αντιδράσεις… Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής δημοσιογραφική ενημέρωση η έρευνα βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και τα συνεργεία που δουλεύουν στη Θεσπρωτία αυτό το διάστημα, ασχολούνται κυρίως με αναγνώριση του εδάφους, καθαρισμό γραμμών, τεστ ασφαλείας και άλλες προκαταρκτικές εργασίες.

Η κοινοπραξία Repsol Energean Oil & Gas, έχει αναθέσει τη γεωφυσική σεισμική έρευνα στην ιταλική Geotech. Συνεργεία της τελευταίας, βρέθηκαν, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αντιμέτωπα με αντιδράσεις μεμονωμένων (ομάδων;) πολιτών.

Την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Πλακωτής του Δήμου Σουλίου άγνωστοι βανδάλισαν αυτοκίνητο της Μονάδας Περιβάλλοντος, η οποία παρακολουθεί το έργο, αποτελείται από δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, αρχαιολόγους, ορνιθολόγους κ.ά. και έχει ως στόχο την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του περιβαλλοντικού σχεδίου δράσης που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το συγκεκριμένο όχημα έχει ως έργο τη μέτρηση του προκαλούμενου θορύβου.

Ταυτόχρονα, μέσω σελίδας που έχει δημιουργηθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατά της έρευνας υδρογονανθράκων, εκτοξεύονται ακόμη και απειλές κατά της ζωής των εργαζομένων στα συνεργεία. Παραινέσεις του τύπου «Η βία είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις», «Βάλτε μονόβολο και κατευθείαν στον Καλαμά», «Να φύγουν με κομμένα τα χέρια», «Αν μαζέψω κομάντος και καραμπίνες μπορώ να τους αποτρέψω» και άλλα παρόμοια…

Μάλιστα, οι απειλές αυτές προβληματίζουν τόσο τις αρχές, όσο και τους ίδιους τους διαχειριστές της σελίδας οι οποίοι στις 28 Μαΐου δημοσίευσαν και δήλωση περί βίας στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Αγαπητά μέλη, για μια ακόμη φορά θα επισημάνουμε πως η ομάδα εδώ και γενικότερα η Πρωτοβουλία των Κατοίκων της Ηπείρου ενάντια στις έρευνες εξορύξεις υδρογονανθράκων, είναι ξεκάθαρα κατά της άσκησης βίας. Δεν ασπαζόμαστε τέτοιου είδους αγώνα γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να παλέψουμε για τον δίκαιο σκοπό μας, με χίλιους άλλους τρόπους…».

Ανησυχία για το μετά

Θυμίζουμε ότι ανάλογο βανδαλισμό είχε υποστεί και ο εξοπλισμός της Ιταλικής εταιρίας και στα Γιάννενα τον περασμένο χειμώνα, ενώ πλέον οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει πιο οργανωμένες και υπό την σκέπη ακόμα και της Greenpeace.

Το σίγουρο είναι πως η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν σε φορείς και πρωτοβουλίες κατά των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν είναι οπαδοί της βίας. Το ίδιο σίγουρο όμως είναι πως τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν αφορμή σε όχι και τόσο ειρηνικές συλλογικότητες να παρεισφρήσουν και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αυτό που συνήθως επιθυμούν.

Μπάχαλο.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι: τι γίνεται από εδώ και πέρα; Η απάντηση σίγουρα δεν είναι εύκολη, ούτε μονοδιάστατη. Αυτό που απαιτείται όμως να γίνει ακόμα πιο έντονα είναι η ενημέρωση. Παρά τις ημερίδες που διοργανώθηκαν σε Γιάννενα και Θεσπρωτία, υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο κενό το οποίο ορισμένοι το εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.

Για παράδειγμα όλες οι κινητοποιήσεις έχουν ως τίτλο την εναντίωση κατά των εξορύξεων, τη στιγμή που σήμερα βρισκόμαστε απλά στο στάδιο των ερευνών, οι όποιες, όταν ολοκληρωθούν, θα ακολουθηθούν από δύο και πλέον χρόνια μελετών για να αποφασιστεί αν τελικά υπάρχουν και τι είδους κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή λείπει μια ολιστική ενημέρωση προς τους κατοίκους της Ηπείρου για το θέμα των πετρελαίων η οποία δεν μπορεί να γίνει με ξεχωριστές πρωτοβουλίες ούτε από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ούτε από την εταιρία, ούτε από επιστημονικούς φορείς και φυσικά τα κινήματα που εκφράζουν την αντίθεσή τους ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τυχόν εξορύξεων.

Πιθανά μια συνολική προσέγγιση του θέματος απ’ όλους αυτούς φορείς να φέρει μια καλύτερη ενημέρωση και το κυριότερο, να ηρεμήσει το κλίμα που πάει να ξεφύγει.

Σχόλιο του μπλογκ: Όλα αυτά θυμίζουν πρώτες εποχές στις Σκουριές όπου η βία ήταν στην καθημερινή ατζέντα… Εξ’ άλλου οι πρώτοι διδάξαντες έτρεξαν πρόθυμα να δώσουν το… «know how» στους «συναδέλφους» της Ηπείρου…

[ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, του Αλέξανδρου Θέμελη, 06/06/2018]