ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ… ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μέχρι και τα 15 μέτρα φτάνει το ύψος των λόφων από μπάζα που έχουν δημιουργηθεί τόσο έξω από τον οικισμό της Νικήτης όσο και δίπλα στον Νέο Μαρμαρά

Βουνά από μπάζα στη Χαλκιδική και στη μοναδικής φυσικής ομορφιάς χερσόνησο της Σιθωνίας. Την ώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος και η Χαλκιδική ετοιμάζεται να σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ υποδεχόμενη περισσότερους από 1,5 εκατ. τουρίστες, η Σιθωνία καλύπτεται από χωματερές, βάζοντας σε κίνδυνο την εικόνα της και όχι μόνο. Μέχρι και 15 μέτρα φτάνει το ύψος των λόφων από μπάζα που έχουν δημιουργηθεί τόσο έξω από τον οικισμό της Νικήτης όσο και δίπλα στον Νέο Μαρμαρά, σε απόσταση αναπνοής από το κεντρικό οδικό δίκτυο, το οποίο οδηγεί προς τις παραλίες. Χιλιάδες τόνοι από μπάζα και ογκώδη απόβλητα καταγράφονται κατά μήκος ολόκληρου του δεύτερου ποδιού.

Οι χωματερές φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια την άνοιξη και λίγο πριν από το καλοκαίρι, όταν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών καταλυμάτων αλλά και παραθεριστικών κατοικιών προχωρούν σε συντηρήσεις, ανακαινίσεις, ανακατασκευές ή ακόμη και επεκτάσεις των ακινήτων τους.

Φαύλος είναι ο κύκλος των ευθυνών για τους δεκάδες σκουπιδότοπους στη Σιθωνία. Τα ανεξέλεγκτα μπάζα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου, όπως παραδέχεται ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Τζίτζιος. Μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει, γιατί οι παράνομες χωματερές έχουν δημιουργηθεί μέσα σε ιδιωτικά οικόπεδα και χωράφια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εκτάσεις είναι δασικές και θα πρέπει να παρέμβει το Δασαρχείο.

«Ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί παρά την υποστελέχωση που έχει και τους λίγους πόρους που διαθέτει Για να μαζευτούν όλα αυτά τα μπάζα χρειάζονται πόροι. Οταν δεν υπάρχουν κονδύλια πώς θα γίνει αστό;» αναρωτιέται και προσθέτει: «Κάθε μέρα έρχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο γραφείο μου και παραπονιέται. Τόσο πολίτες όσο και εμείς ως δήμος έχουμε κάνει καταγγελίες στην Αστυνομία, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Σε χώρους που ανήκουν στον δήμο προσπαθούμε με φορτηγά μας να προχωρήσουμε στην αποκομιδή τους. Δεν είναι όμως δική αρμοδιότητα η αποκομιδή των μπάζων από ιδιωτικές και δασικές εκτάσεις. Και εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ευθύνες

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Δασαρχείο έχουν την κύρια ευθύνη. Το όλο θέμα βρίσκεται στη συνείδηση του κάθε πολίτη. Τους ενδιαφέρει απλώς να κάνουν τη δουλειά τους» λέει ο κ. Τζίτζιος, υπενθυμίζοντας ότι και τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει ο δήμος δεν είναι μεγάλα.

Σίδερα, τούβλα, ολόκληρα κομμάτια από μπετόν, κάγκελα, παράθυρα, μπαλκονόπορτες, μέχρι και στρώματα τα οποία προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από κατασκευές, κατεδαφίσεις και ανακαινίσεις οι οποίες γίνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα καταλύματα της περιοχής είναι πεταμένα ανάμεσα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Περίπου τριάντα στρέμματα είναι η χωματερή ανεξέλεγκτης απόθεσης μπάζων και ογκωδών αντικειμένων έξω από τον οικισμό της Νικήτης. Περίπου διακόσια μέτρα από αυτόν τον χώρο λειτουργούσε παλαιότερα η χωματερή του οικισμού της Νικήτης, ενώ στον ίδιο χώρο είναι αποθηκευμένοι δεκάδες κάδοι απορριμμάτων του Δήμου Σιθωνίας. Στην ίδια ανεξέλεγκτη χωματερή υπάρχουν και ασφαλτικά υλικά από εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούν δημόσια έργα στην περιοχή. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παράνομες χωματερές της Χαλκιδικής όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, καθώς αυξάνονται και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, του Τίμου Φάκαλη, 7/5/2018]