Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ “ΠΝΙΓΕΤΑΙ”ΣΤΑ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η Χαλκιδική πνίγεται» στα μπάζα και τα σκουπίδια Τεράστιο πρόβλημα, απίστευτη ταλαιπωρία. ·

Η Χαλκιδική «πνίγεται» στα μπάζα και τα σκουπίδια! Ασυνείδητοι πολίτες, που αδιαφορούν για τη μόλυνση, πετούν όπου βρουν μπαούλα, κρεβάτια, ντουλάπες και οικοδομικά υλικά.

Ένας από τους τουριστικότερους νομούς της χώρας, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, έχει γεμίσει με παράνομες χωματερές και λόφους μπάζων. Τα βουνά από ογκώδη αντικείμενα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, με τους δημάρχους της περιοχής να κάνουν λόγο για ασυνείδητους πολίτες που πετούν δεξιά και αριστερά τα σκουπίδια τους. Έξω φρενών με την κατάσταση είναι και οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής.

Το πρόβλημα των ογκωδών αντικειμένων που πετιούνται σε οικόπεδα, δασικές εκτάσεις, παραλίες, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, δεν είναι καινούργιο. Κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια. Ασυνείδητοι πολίτες, που αδιαφορούν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, πετούν όπου θέλουν μπαούλα, κρεβάτια, στρώματα, παράθυρα, ντουλάπες, πλυντήρια, τηλεοράσεις, ψυγεία και υλικά οικοδομικών εργασιών.

Οι μήνες που το φαινόμενο «χτυπά κόκκινο» είναι ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος, αφού τότε εκτελούνται οι περισσότερες κατασκευαστικές εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (Νέα Πλάγια, Καλλικράτεια, Γεωπονικά, Νέα Ποτίδαια, Φούρκα, Πευκοχώρι κ.α.) σε συγκεκριμένα σημεία οι λόφοι από μπάζα Σε κάθε ελεύθερη γωνιά τα μπάζα και τα σκουπίδια δημιουργούν βουνά ξεπερνούν τα 15 μέτρα, ενώ οι χωματερές μπορεί να καλύψουν έκταση 30 στρεμμάτων, όπως αυτή που βρίσκεται έξω από τον οικισμό της Νικήτης. «Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τέτοια απόβλητα σε ειδικούς χώρους, θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε» σημειώνει ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος.

Στα αυθαίρετα «Δεν υπάρχει παιδεία. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε περιοχές όπου υπήρχαν πολλά αυθαίρετα» υποστηρίζει ο Μανώλης Καρράς, δήμαρχος Νέας Προποντίδας. Σύμφωνα με τον Αντώνη Μιχαλάκη, αντιδήμαρχο Καθαριότητας στην Κασσάνδρα, εργολάβος έχει αναλάβει καθημερινά την αποκομιδή μπάζων.

Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα ζητεί ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. Οι παράνομες χωματερές που δημιουργούνται σε ιδιωτικά οικόπεδα βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης σύσκεψης που είχε για την πυρασφάλεια του νομού.

«Ντροπή» χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. «Αυτή η εικόνα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τον προορισμό που προβάλλουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, του  Βαγγέλη Στολάκη, 9/5/2018]