«ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ» ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σχεδόν 50 μέρες πέρασαν από την ανακοίνωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, αναφορικά με το Μάντεμ Λάκκο. Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη νίκη της εταιρίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα τη σεβαστεί. Ωστόσο, ακόμη εκκρεμούν οι αδειοδοτήσεις, την έγκριση των οποίων η εταιρία περιμένει από το υπουργείο. Μη αντέχοντας άλλο τον εμπαιγμό και φοβούμενοι για το μέλλον, εκπρόσωποι τριών σωματείων εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός μετέβησαν χθες στην Αθήνα, όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος. Γιώργο Σταθάκη.

Ζητούν δέσμευση

Ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών, Χρήστος Ζαφειρούδας, ανέφερε ότι το υπουργείο ζητά να δεσμευτεί π εταιρία για καθετοποίηση του τελικού προϊόντος της μεταλλουργίας, τονίζοντας ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει δεσμευθεί ακόμη ως προς την ολοκλήρωση της επένδυσης και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. «Δεν μας καλύπτουν αυτά που είπε ο υπουργός», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες οι μεταλλωρύχοι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Είμαστε σε αναμονή, καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της μητρικής εταιρίας, που εδρεύει στον Καναδά», συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι για τις υφιστάμενες θέσεις δεν υπάρχει ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Μας ενδιαφέρουν οι νέες θέσεις εργασίας και αυτό τονίσαμε στον υπουργό. Αν δοθούν οι άδειες που εκκρεμούν, αμέσως θα ανοίξουν 1.000 νέες θέσεις εργασίας».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας το… καλό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε. Το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούται να διασφαλίσει ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, αργυρός και χαλκός, τηρώντας απαρέγκλιτα συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και η Απόφαση Εγκρίσεως Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) , αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, του Άγγ. Αγγελίδη, 23/05/2018]