Η ΔΕΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ

Σε φρούριο και μάλιστα πολύ καλά φυλασσόμενο μετατράπηκε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να δοθεί πάση θυσία όπως και έγινε το πράσινο φως από το Δ.Σ. της ΔΕΗ για την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το ΥΠΕΝ, ενώ η εικόνα από τη μεγάλη αστυνόμευση και τις παραπάνω από 10 κλούβες των ΜΑΤ έμοιαζε υπερβολική συγκριτικά με τους σχεδόν 60 που αποχώρησαν χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, πριν ακόμα λήξει η συνεδρίαση.

Η ατζέντα του Δ.Σ. περιλάμβανε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και υπό την πίεση του χρόνου λόγω προαπαιτουμένων η έγκριση ήταν κάτι περισσότερο από δεδομένη. Τι έπεσε όμως στο τραπέζι;

Η ατζέντα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΔΕΗ, λοιπόν, πέρα από την έγκριση για την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, σηματοδοτήθηκε και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για την προκήρυξη ανοιχτού, διεθνούς, πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώλησή τους. Αναλυτικότερα οι αποφάσεις του Δ.Σ. προβλέπουν:

  • Την απόσχιση δύο κλάδων λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν και το ανθρώπινο δυναμικό και τη σύσταση αντίστοιχα δύο εταιριών με την επωνυμία «ΜΕΛΙΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (13.200.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 4,00 Euro εκάστης) και «ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», (24.782.500 μετοχές αξίας 4,00 Euro εκάστης).
  • Την έγκριση των λογιστικών καταστάσεων, των εκθέσεων δια πίστωσης της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων των Κλάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, το σχέδιο απόσχισης, τα καταστατικά των δύο νέων εταιριών, την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα συγκληθεί προκειμένου να εγκρίνει τις παραπάνω ενέργειες.

Νέα σύμβαση εργασίας

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε το κείμενο και τους όρους της νέας τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 2021 που θα υπογραφεί στις 29 Μαΐου. Αγκάθι στις δια πραγματεύσεις ήταν η τύχη του περίφημου τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα. Τελικά συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ως έχει για φέτος και από το 2019 να μειωθεί στα 4 ευρώ/ημέρα. Πάντως το ποσό των περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ που θα εξοικονομηθεί συμφωνήθηκε να διατεθεί σε πρόσθετη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα δοθεί στους εργαζόμενους.

Όσο για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στις δύο εταιρίες που θα δημιουργηθούν σε Βορρά και Νότο, οι συμβάσεις τους θα διέπονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ. Μισθολογικές αυξήσεις δεν προβλέπονται. Περιορισμένη ήταν η διαμαρτυρία των εργαζόμενων της ΔΕΗ, αφενός λόγω της μεγάλης αστυνόμευσης και αφετέρου γιατί όπως σημείωσαν δεν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά να ακουστούν έστω και την ύστατη στιγμή οι αντιρρήσεις τους για την πώληση των μονάδων.

Εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε ο σάλος που ξέσπασε σχετικά με τις καθυστερήσεις καταβολής από τα ΕΛΤΑ στη ΔΕΗ χρηματικών ποσών (εκτιμήσεις για 50 εκατ. ευρώ) από τις εξοφλήσεις λογαριασμών ηλεκτρισμού, στις οποίες προχώρησαν πελάτες της Επιχείρησης μέσω των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται τόσο τα ΕΛΤΑ για το αδίκημα της υπεξαίρεσης όσο και η ΔΕΗ, καθώς διερευνάται κατά πόσο προχώρησε στις προσήκουσες ενέργειες τόσο για να αποτρέψει τη συσσώρευση χρέους όσο και για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Μαρίνας Ξυπνητού, 24/05/2018]