ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ”

Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έθιμα της Χαλκιδικής, αναβιώνει την τρίτη ημέρα του Πάσχα στην Ιερισσό Χαλκιδικής !

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την τρίτη ημέρα του Πάσχα, αναβιώνει στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το έθιμο του “ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ’ ΑΛΩΝΙ”. Κατά την παράδοση, την οποία βεβαιώνει και ο ιστορικός Ιωάννης Βασδραβέλης[i], στο σημείο αυτό σκοτώθηκαν από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821, 400 Ιερισσιώτες. Η αποτρόπαια αυτή πράξη αποτελεί το τελείωμα και το επιμύθιο της ηρωικής όσο και δραματικής επανάστασης στη Χαλκιδική.

Τις ιστορικές μνήμες του γεγονότος τις σώζει η λαϊκή παράδοση, το έθιμο στο «Μαύρο Αλώνι”, που είναι το μεγαλύτερο και γνωστότερο ιστορικό και θρησκευτικό έθιμο της Χαλκιδικής. Όλη η τελετουργική διαδικασία επικεντρώνεται στην ανάκληση της μνήμης για τους νεκρούς της επανάστασης του 1821. Είναι δηλαδή ένα θεατρικό δρώμενο, που διέσωσε η λαϊκή παράδοση και αναπαριστά μουσικοχορευτικά την έναρξη, την πορεία και την κατάληξη της επανάστασης στη Χαλκιδική.

Το πέρασμα των χορευτών κάτω από τα σπαθιά και την αψίδα ζωντανεύει, ως ιστορική συλλογική μνήμη, το συγκλονιστικό γεγονός της παράδοσης των Χαλκιδικιωτών στον Μεχμέτ Εμίν, όταν τον Δεκέμβριο του 1821 πραγματοποιούσαν την αναγκαστική έξοδό τους από το Άγιο Όρος. Την πληροφορία αυτή, όπως και πολλές άλλες μας τις έδωσε ο γέρο Αργυρός, αυτόπτης μάρτυρας του «χαλασμού», με έγγραφο-μαρτυρία του, που σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Την ίδια πληροφορία την επιβεβαιώνει και η Αθηνά Γαϊτάνου-Γιαννιού από την Αρναία το 1930.

Το ιστορικό της ημέρας θα εκφωνήσει, ως εκπρόσωπος της ομάδας του “Κυττάρου”, η κα Λαγόντζου Μαρία.

Την εκδήλωση την διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, ο δήμος “Αριστοτέλη”, το Τοπικό Συμβούλιο της Ιερισσού, καθώς και όλοι οι Σύλλογοι της Ιερισσού με πολυποίκιλη προσφορά στα δρώμενα!

Η Πολιτισμική Ομάδα του “Κυττάρου Ιερισσού”, θα εκθέσει ανέκδοτα έγγραφα σημαντικών Ιερισσιωτών Αγωνιστών του 1821.

[Πηγή http://aetoshal.blogspot.gr/, 9/4/2018]