ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ: ”Η Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!”

Με συγκίνηση και μέσα σε κατανυκτικό κλίμα υποδέχθηκαν τα Πετροκέρασα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας από την γεραρά Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, το Σάββατο του Λαζάρου, 31 Μαρτίου 2018.

Συνεχίζοντας την παράδοση 266 ετών η Ιερά και σεβάσμια Μονή του Ξηροποτάμου κομίζει για ευλογία στην Ενορία Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων ό,τι πολυτιμότερο έχει, δηλαδή απότμημα του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, τη αιτήσει των κατοίκων της Κωμοπόλεως, σε ανάμνηση μεγάλου θαύματος προ 266 ετών που επετέλεσε ο Τίμιος Σταυρός στον τόπο τους.

Το Τίμιο Ξύλο μετέφεραν στα Πετροκέρασα ως εκπρόσωποι της Ι. Μονής που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα του Μακαρίου Ξύλου του Κυρίου μας και ως εκπρόσωποι του Καθηγουμένου αυτής Παν. Αρχ. κ. Ιωσήφ, ο Πανοσιολογιώτατος π. Εφραίμ και ο Αδελφός της Μονής Οσ. π. Κυρίων, ενώ τον πολύτιμο θησαυρό υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτος, πλαισιούμενος και από άλλους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως.

Πλήθος λαού και επισήμων υπεδέχθησαν με θέρμη το Ξύλο της Ζωής επάνω στο οποίο με το Αίμα Του ο Αμνός του Θεού υπέγραψε τη σωτηρία του κόσμου.

Κατά την λαμπρή υποδοχή στην είσοδο της Κωμοπόλεως ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τους Αγιορείτες Πατέρες με θερμά λόγια, επισημαίνοντας ότι ο Τίμιος Σταυρός φέρνει τη χάρη, την ευλογία και τη δύναμη των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, ευχαριστώντας το Αγιώνυμο Όρος για την ιδιαιτέρα τιμή που περιποιεί στην Μητρόπολη του. Και κατέληξε λέγοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου είναι ο πρόναος του Αγίου Όρους.

Στον Σεβασμιώτατο ανταπάντησε ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Εφραίμ, λέγοντας πως θέληση των Αγιορειτών Πατέρων είναι το Χριστεπώνυνο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και τα Πετροκέρασα ιδιαίτερως να διατηρούν στο ακέραιο την πίστη τους προς τον Κύριο μας και να σέβονται τον Τίμιο Σταυρό, ως απόδειξη της Ύψιστης Θυσίας του Υιού του Θεού χάριν του ανθρώπου.

Από το σημείο της υποδοχής και την εξέδρα που στήθηκε σχηματίστηκε πομπή με επικεφαλής τον Τίμιο Σταυρό που έφτασε στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού και ψάλθηκε ο Εσπερινός των Βαΐων. Της πομπής προηγείται η Φιλαρμονική του Δήμου Λαγκαδά.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ερμήνευσε την παρουσία του Τιμίου Ξύλου και τον ερχομό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «Ο Θεὸς πλούσιος ὢν ἐν ἐλέει, διὰ τὴν πολλὴν ἀγάπην αὐτοῦ ἣν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ὄντας ἡμᾶς νεκροὺς τοῖς παραπτώμασι συνεζωοποίησε τῷ Χριστῷ… καὶ συνήγειρε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις » (Εφεσ. β’ 4-7), δηλαδή, ο Θεός όμως που είναι πλούσιος σε έλεος, ένεκα της πολλής αγάπης Του με την οποία μας αγάπησε, και όταν ακόμη είμαστε πνευματικά νεκροί ένεκα των παραπτωμάτων μας, μας εζωντάνεψε πνευματικά μαζί με τον Χριστό… και μας ανάστησε μαζί με τον Χριστό και μας έβαλε να καθίσουμε μαζί Του στα επουράνια.

Ο ομιλητής παρουσίασε με απλότητα τα ρήματα που χρησιμοποίησε ο Απόστολος Παύλος στο παραπάνω λόγιο του, αναφερόμενος στον Κύριο: αγάπησε, συνεζωοποίησε, συνήγειρε και συνεκάθισε. Δηλαδή, τόνισε ότι η ανάσταση και η ανύψωση μας από τους τάφους της νεκρώσεώς μας, πραγματοποιήθηκε διά της ενώσεώς μας με τον Ιησού Χριστό.

Αυτά, είπε ο Δεσπότης, τα ρήματα ερμηνεύουν με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο της κατά Χριστόν οικονομίας, δηλαδή, της Σαρκώσεως του κηρύγματος των θαυμάτων, του Σταυρού, των Παθών, του Τάφου και κυρίως του λαμπροφόρου γεγονότος της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Και κατέληξε: ”Η Μ. Εβδομάδα προσφέρεται για συμμετοχή στον Σταυρό, στα Πάθη και κυρίως στο δοξασμό του Χριστού με την Ανάστασή Του!”

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

[Φωτό: Χρήστος Καναρόπουλος]

[ΠΗΓΗ: http://www.romfea.gr, 31/3/2018]