ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗ “ΛΥΣΗ” ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Από την πλευρά του επιτελείου του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζεται ότι η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, αλλά και η σημερινή στο Βερολίνο, από άποψη προσδοκιών δεν ξεπερνούν τα όρια της αναγνώρισης του εδάφους πάνω στο οποίο θα γίνει η πραγματική συζήτηση “στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον” αλλά και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες τον Μάϊο.  

Στην Κομισιόν αντίθετα υποστηρίζεται ότι η αποτύπωση των διαφορών τόσο στο εσωτερικό του Eurogroup όσο και μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ “είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση επί της ουσίας των διαφορών…” και “να κλείσει η διαδικασία όπως έχει προγραμματισθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουνίου”.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή επιτελικά στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αναγνωρίζουν ως “απολύτως αναμενόμενη την επιφύλαξη που έχει διατυπωθεί από μεγάλο αριθμό Υπουργών στο Eurogroup για το πως οι ελληνικές κυβερνήσεις τώρα και στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσουν υπό την πίεση ενός μακράς διαρκείας πολιτικού κύκλου που θα μπορούσε να αρχίσει – αν και κανείς δεν το επιθυμεί αυτό – ακόμα και μέσα στο 2018…”.

Απέναντι στις επιφυλάξεις αυτές διαπιστώνεται μία ολοένα αυξανόμενη πίεση να συνδεθεί η όποια ελάφρυνση του χρέους – που έχει στόχο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του – με ένα μοντέλο ισχυρής εποπτείας έτσι ώστε η ελάφρυνση να εξασφαλίζεται μόνο σε συνάρτηση με την αυστηρή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Απέναντι στην αντίληψη αυτή το ΔΝΤ αλλά και ορισμένοι εκ των ευρωπαϊκών Θεσμών (όπως π.χ. η Κομισιόν) αντιτείνουν ότι μία τέτοια συνάρτηση θα “ακυρώσει” και θα κρατά σε εκκρεμότητα τη βεβαιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο στόχος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε ένα περιβάλλον ανοικτών αγορών.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι η συζήτηση αυτή μέχρι στιγμής παραμένει σε ανώτατο αλλά παρ’ όλα αυτά “τεχνικό” επίπεδο, τόσο στο EWG όσο και στο Washington Group. Και οι διαφορές αντίληψης δεν μπορούν να λυθούν σ’ αυτό το επίπεδο… Για τον λόγο αυτό η εκτίμηση όλων των πλευρών είναι ότι το πεδίο διερεύνησης των μοντέλων υπέρβασης των διαφορών, θα μπορέσει να κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα (έστω και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις) σε μία περίπου εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των ζυμώσεων που θα υπάρξουν σε ανώτατο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Γ. Αγγέλη , 13/4/2018]