ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΠ ΤΟΥ 2018

Προσδοκία για ανάπτυξη αξίας 4,3 δισ. ευρώ φέτος έγινε “αέρας” μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που έδωσε το ΥΠΟΙΚ σε ΕΛΣΤΑΣΤ/Eurostat και περιλαμβάνονται στους αναλυτικούς πίνακες των χθεσινών δημοσιονομικών ανακοινώσεων. Η αξία του ΑΕΠ το 2018 πλέον υπολογίζεται σε 183,7 δισ. ευρώ, έναντι 187,7 δισ. ευρώ  εκτίμησης που περιλαμβανόταν σχεδόν έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 3017 στο τότε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή.

Η απότομη αυτή “προσγείωση” προσδοκιών και εισοδημάτων πλέον έχει και εξήγηση: το υπερπλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2017 που ανακοίνωσαν χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί και πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Το υπερπλεόνασμα έπληξε την ανάπτυξη το 2017 (σ.σ. καταγράφεται αναπροσαρμογή προσδοκιών κατά 3,4 δισ. ευρώ ή από ρυθμό αύξησης ΑΕΠ 2,7% σε 1,4%) αλλά και της φετινής χρονιάς. Πλέον, λοιπόν, υπολογίζεται ότι θα είναι εφικτός ένας ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, χαμηλότερος  των προσδοκιών, που αυξάνει τις απώλειες σε αξία ΑΕΠ στα 4,3 δισ. ευρώ το 2018…

Τρύπα στα κρατικά ταμεία- σωτήρια “άσπρη τρύπα” στο ασφαλιστικό

Τα στοιχεία για τα πλεονάσματα δείχνουν ότι το 2017 υπήρξε επιδείνωση στα δημοσιονομικά του “στενού” δημοσίου: το πλεόνασμα (1,454 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ μαζί με τους τόκους που οδηγεί στο γνωστό υπερ-πλεόνασμα μετά από μία σειρά από προσαρμογές) προκύπτει από έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ σε επίπεδο “κεντρικής κυβέρνησης” (το οποίο μάλιστα διευρύνθηκε αφού το φθινόπωρο υπολογιζόταν έλλειμμα 1,4 δις ευρώ). Ο λόγος για μία επιδείνωση που συνδέεται και με την μείωση της απόδοσης των εσόδων το 2017 (τα έσοδα από τα 87.365 εκατ. ευρώ το 2016 υποχώρησαν στα 86.776 εκατ. το 2017).

Την “παρτίδα” έσωσε η “άσπρη τρύπα” των ασφαλιστικών ταμείων: ενώ τον Οκτώβριο (όταν εστάλησαν δηλαδή τα προηγούμενα δημοσιονομικά στοιχεία) υπολόγισαν έλλειμμα 942 εκατ. ευρώ στον “λογαριασμό” των ασφαλιστικών ταμείων, τελικά κατεγράφη υπερ-πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ.

Ο λόγος για μία επίδοση που στήριξε (σ.σ. μαζί με υπέρβαση στόχου στα δημοσιονομικά των ΟΤΑ), τα πρωτογενή πλεονάσματα και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να το πράττει και φέτος: για το 2018 η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση, στηρίζεται σε “έλλειμμα” 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και σε “άσπρη τρύπα” 1,8 δισ. ευρώ  στα ασφαλιστικά ταμεία….

Οι ανακοινώσεις

Χθες ξεδιπλώθηκε διαδοχικά ένα “κουβάρι” ανακοινώσεων που… κατέληξε στην πιστοποίηση ότι σε όρους μνημονίου το πλεόνασμα του 2017 ήταν 4,2% του ΑΕΠ.

Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα σε όρους “εθνικολογιστικούς”, αλλά και η πιστοποίηση των στοιχείων από την Eurostat.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα (μαζί με τόκους) το 2017 έκλεισε στο 0,8% του ΑΕΠ. Αν αφαιρεθούν οι τόκοι, τότε φτάνει στο 4% του ΑΕΠ (πάντα σε όρους εθνικολογιστικούς). Αν μετά γίνουν μία σειρά από “προσαρμογές” για τις δοσοληψίες που εξαιρούνται (για να κριθεί αν επιτυγχάνεται ο στόχος πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ που θέτουν οι δανειστές), τότε προκύπτει το “μνημονιακό” πλεόνασμα που έφτασε πέρυσι στο 4,2% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, τα χθεσινά στοιχεία απέδειξαν ότι το πλεόνασμα ήταν τελικά σχεδόν τριπλάσιο του μνημονικού στόχου. Αυτή η τεράστια υπεραπόδοση “αποστράγγισε” την αγορά και την κοινωνία (πιο πολύ από όσο ήταν αναγκαίο βάσει των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών).

Και, παρ όλα αυτά, δεν έχει καν διασφαλιστεί ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα. Δηλαδή ότι δεν θα εφαρμοσθεί πιο νωρίς το μειωμένο αφορολόγητο, αφού το ΔΝΤ (ως υπέρ-επόπτης) επιμένει, με μοχλό πίεσης, αυτή την επιβράδυνση της ανάπτυξης ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι μη βιώσιμα και ότι τα έσοδα φθίνουν…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 24/4/2018]