H ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΩΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα εφαρμόσει νέο σύστημα αφύγρανσης τελμάτων εξοικονομώντας 486 στρέμματα χώρων απόθεσης στο Λοτσάνικο!

 Η Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει με σημερινό δελτίο τύπου την κατάθεση τροποποίησης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές. Σύμφωνα με τη βελτιωμένη πρόταση εφαρμόζεται σύγχρονο σύστημα αφύγρανσης τελμάτων με αποτέλεσμα -εκτός της εξοικονόμησης χώρου-, και εξοικονόμηση νερού.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

«Αθήνα, 29 Μαρτίου 2018

Ελληνικός Χρυσός: Κατάθεση τροποποίησης προσαρτήματος Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή.

H Ελληνικός Χρυσός ανακοινώνει ότι σήμερα, 29 Μαρτίου 2018, κατέθεσε τροποποίηση του προσαρτήματος 3 της Τεχνικής Μελέτης για το έργο των Σκουριών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρώντας σε ανανέωση παραμέτρων της αρχικής μελέτης αναφορικά με την απόθεση των τελμάτων.

Η αναθεώρηση  του τμήματος αυτού της Τεχνικής Μελέτης, αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Σκουριών και είναι σύμφωνη με την δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός, για τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για την απόθεση τελμάτων.

Η τροποποίηση του προσαρτήματος 3, ενσωματώνει μερικές από τις καλύτερες σύγχρονες διαθέσιμες τεχνολογίες για την απόθεση τελμάτων, με την χρήση της τεχνολογίας αφύγρανσης και επιτυγχάνει σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου απελευθερώνοντας πλήρως την λεκάνη της περιοχής «Λοτσάνικο», που αντιστοιχεί σε μια έκταση 486 στρεμμάτων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη χρήση της τεχνολογίας αφύγρανσης για την απόθεση τελμάτων διασφαλίζεται μεταξύ άλλων:

  • Η βελτίωση των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των αποτιθέμενων αφυγρασμένων τελμάτων,
  • Η πλήρης ενσωμάτωσή τους στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, λόγω της αυξημένης πυκνότητας τους κατά την αποκατάσταση – τελική διαμόρφωση του χώρου απόθεσης,
  • Η μεγιστοποίηση της ανάκτησης του νερού για τις ανάγκες της επεξεργασίας που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού.

Το έργο δύναται να προσφέρει αξιοσημείωτο θετικό όφελος στην ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια των 23 και πλέον ετών λειτουργίας του, καθότι εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, προβλέπεται να διπλασιάσει τις αρχικά υπολογισμένες, για τις εγκαταστάσεις απόθεσης θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με το έργο των Σκουριών, υπενθυμίζεται ότι το εκτιμώμενο κεφαλαιακό κόστος υπολογίζεται σε 689,2 εκατομμύρια δολάρια, για την πλήρη ανάπτυξή του. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην περιοχή καταγράφονται αποθέματα 3.8 εκατομμυρίων ουγκιών χρυσού στα 0.74 γραμ. / Τόνο Au και 776.000 τόνοι χαλκού σε 0.49% Cu, που δύνανται να υποστηρίξουν μια μεταλλευτική δραστηριότητα 23 και πλέον ετών».