ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ!!! ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΣΕΛΕΝΤΗ…

Διαβάζουμε στο http://politesaristoteli.blogspot.gr, πως “κακός χαμός” γίνεται στην Ήπειρο με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και τις αντιδράσεις που καταγράφονται από τοπικούς οικολογικούς συλλόγους και οργανώσεις, που ενισχύονται από antigold της Χαλκιδικής.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη και τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας Σαράντη Δημητριάδη, που είναι πιο γνωστός στα μέρη μας για τις αντιμεταλλευτικές τους τοποθετήσεις.

Η κόντρα των δύο αντρών έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα ‘Πρωινός Λόγος” των Ιωαννίνων. Την παραθέτουμε αυτούσια. Αξίζει να διαβαστεί.

“Το γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη «καρφώνουν» μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε την Ήπειρο – Όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», με σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες αντικρούει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, προαναγγέλλοντας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθεί.

Θυμίζουμε πως ο Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε από τα μέλη της κίνησης που αντιτίθενται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ως πολέμιος των ερευνών και άρα σύμμαχος δικός τους και πολύ-διαφημίστηκε η ομιλία του καθηγητή σεισμολογίας που προηγήθηκε των δύο ενημερωτικών συναντήσεων σε Βουτσαρά και Άνω Πεδινά, η οποία ομιλία έγινε με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών, την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Όποιος άκουσε ολόκληρη την ομιλία του καθηγητή, εύκολα θα συμπέρανε πως ο κ. Τσελέντης δεν είπε αυτά που θα ήθελε να ακούσει όποιος έψαχνε επιχειρηματολογία κατά των πετρελαίων… Από το σημείο αυτό βέβαια, μέχρι της καταγγελίας του γνωστού σεισμολόγου ως «ντίλερ» των πετρελαϊκών εταιρειών, από τους ίδιους τους ανθρώπους που μέχρι χθες, τον εκθείαζαν, υπάρχει απόσταση, τουλάχιστον…

Ποιος τον κατήγγειλε; Δημόσια στο διαδίκτυο, ο κ. Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ και ένας εκ των επιστημόνων που στηρίζουν με τεκμήρια φερεγγυότητας τον αγώνα κατά των πετρελαίων.

Ο κ. Δημητριάδης άνοιξε ως ομιλητής, το «χορό» των ενημερωτικών εκδηλώσεων της κίνησης «Σώστε την Ήπειρο», σε Άνω Πεδινά και Βουτσαρά, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Συμμετείχε επίσης, ως ομιλητής, εκ μέρους των αντιδρώντων, στις δύο ημερίδες σε Βουτσαρά και Άνω Πεδινά στις 22 και 23 Ιανουαρίου αντίστοιχα, τις οποίες διοργάνωσαν οι Δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τι καταγγέλλει ο κ. Δημητριάδης;

Αφού κάνει έναν αιχμηρό πρόλογο περί τεχνοκρατών, ο κ. Δημητριάδης προδιαθέτει τον αναγνώστη του με τον πρώτο συλλογισμό του, πως τεχνοκράτης και ευαίσθητος για το κοινωνικό καλό είναι δυο ιδιότητες μάλλον ασύμβατες.

Άρα, σημειώνει «σε κάποιες περιπτώσεις, το «ίδιον συμφέρον» του τεχνοκράτη είναι εκείνο που κυριαρχεί και κατευθύνει την παροχή των γνώσεών του, παρά οι ανάγκες και το συμφέρον εκείνων που τις επιζητούν ή, κάτι χειρότερο, εκείνων που έχουν πειστεί από τον ίδιο αυτόν τεχνοκράτη πως είναι απαραίτητο να τις επιζητήσουν».

Γιατί ξεκινάει έτσι το άρθρο του; Γιατί μιλώντας στο «Δ. Χατζής» ο κ. Τσελέντης, εισαγωγικά σημείωσε και πολλές φορές επανέλαβε στη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα προδιατεθειμένο κοινό έναντι των ερευνών υδρογονανθράκων, πως α) μιλάει ως τεχνοκράτης και μόνο και β) ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι οι γεωτρήσεις και η άντληση των υδρογονανθράκων θα γίνει βρέξει χιονίσει… Άρα, λέει ο κ. Δημητριάδης, «κάνε τεχνοκράτες να δεις καλό»…

Το τρίτο και πιο… επιλήψιμο για τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ από τα όσα υποστήριξε και στο «Δ. Χατζής» και στην ομιλία του στο Βουτσαρά την επόμενη μέρα ο κ. Τσελέντης, ήταν η προτροπή του σεισμολόγου ότι «αν θέλουν οι Ηπειρώτες να μετριάσουν τους κινδύνους από τις γεωτρήσεις αυτές (τις ερευνητικές και παραγωγικές) να κάνουν κάτι ώστε να συμμετέχει και ο ίδιος στο όλο project με εφαρμογή μιας δικής του κατάλληλης για την περίσταση μεθόδου σεισμικής παρακολούθησης».

Αυτά βέβαια, σε ελεύθερη μετάφραση του κ. Δημητριάδη, γιατί δεν είπε έτσι ακριβώς τα πράγματα ο σεισμολόγος, αλλά συνέκρινε την κατάσταση στην Ήπειρο με τα Ιόνια Νησιά, όπου έκανε γνωστό, πως έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την εκεί Περιφέρεια και με τον δεκτικό Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, προκειμένου στο στάδιο των σεισμικών ερευνών τουλάχιστον, να ελέγχεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην Ήπειρο, με την εμπλοκή ενός κρατικού φορέα που δεν υπέδειξε κιόλας ποιος θα είναι αυτός – είπε Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης κτλ.

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής ανοιχτά κατηγορεί τον κ. Τσελέντη πως τα βρήκε με την εταιρεία που διεξάγει τις σεισμικές έρευνες και με το Υπουργείο που «μέχρι την ημέρα εκείνη σνόμπαραν τις προτάσεις του κ. Τσελέντη», και στην ημερίδα του Βουτσαρά, «ήταν δύσκολο στους ανθρώπους του υπουργείου να του αρνηθούν τη χάρη. Και, με βαριά καρδιά φαντάζομαι, μετά ασφαλώς και από κάποια τηλεφωνήματα εκεί που χρειαζόταν, τον πληροφόρησαν κατ’ ιδίαν πως θα συμμετάσχει και εκείνος με τη μέθοδό του και τους συνεργάτες του στο project της έρευνας και, γιατί όχι, και της εκμετάλλευσης που οι άνθρωποι του Υπουργείου ευελπιστούν και εύχονται να ακολουθήσει».

Την επόμενη δε ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, στο Ζαγόρι, ανακοινώθηκε από μέρους του υπουργείου και επίσημα πως ο κ. Τσελέντης θα είναι πια συνεργαζόμενος με τα ερευνητικά επιτελεία και θα εφαρμόσει τη μέθοδό του, αυτός ήταν και ο λόγος που σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή, ο κ. Τσελέντης απουσίαζε από την ημερίδα των Άνω Πεδινών, αν και ήταν προγραμματισμένος ως ομιλητής.

Τι απαντά ο Τσελέντης;

Με ανάρτησή του στο fb, oκ. Τσελέντης προεξοφλεί πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του «ρυπαρού, ψευδούς και επαίσχυντου άρθρου του «Πανεπιστημιακού» κ. Δημητριάδη».

Εξηγεί πως προσεκλήθη στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών να μιλήσει για τη σεισμικότητα σε περιοχές όπου γίνεται εξόρυξη υδρογονανθράκων, με την πιθανότητα που έδωσε για την πρόκληση σεισμών, να είναι «πολύ μικρή».

Ο κ. Τσελέντης δηλώνει «ανεξάρτητος, μη διαπλεκόμενος, ουδέτερος τεχνοκράτης» και κατ’ αρχήν, υπέρμαχος των ΑΠΕ έναντι των ρυπογόνων μεθόδων παραγωγής. Τονίζει επίσης, πως δεν τον προσκάλεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί ενοχλεί με τις απόψεις του και δεν μετέχει στις περιβαλλοντικές μελέτες, τις οποίες ανέλαβαν συνάδελφοί του, με «καλές αμοιβές»…

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης διαψεύδει πως παζάρεψε με το Υπουργείο για την αξιοποίηση της μεθόδου του, αφού η ερευνητική μέθοδος στα σεισμικά, έχει ήδη επιλεγεί. «Δεν υπήρχε λόγος να ζητήσω να εφαρμοσθεί η μέθοδός μου, αφού ήδη η μεθοδολογία είχε προαποφασιστεί» σημειώνει και τονίζει με κεφαλαία γράμματα:

«ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΟΥ ΑΝΕΘΕΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ». Επαναλαμβάνει πως αυτός απλώς πρότεινε να πιεστεί η κοινοπραξία να εγκαταστήσει συστοιχίες παρακολούθησης από κάποιο κρατικό φορέα π.χ. Παν/μιο Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Γεωδυναμικό κλπ. κι όχι ασφαλώς από τον ίδιο.

Λόγοι προσωπικοί και έκτακτοι τέλος, λέει, το ανάγκασαν να φύγει εσπευσμένα για Αθήνα, την Τρίτη, και να απουσιάσει από την ημερίδα του Ζαγορίου.”

[Αναδημοσίευση από bourxas.gr]