ΤΙ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η παντελής έλλειψη στήριξης της βιομηχανίας

Πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα προκειμένου να προσελκύσει σοβαρούς ξένους επενδυτές. Το κόστος και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μείωση των τιμών ακινήτων και γης, η αυξημένη ροή ευρωπαϊκού χρήματος προς τη χώρα και η γεωπολιτική της θέση συνιστούν «ακλόνητα ατού». Γιατί όμως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα; Μήπως και πάλι αποδεικνύεται η λανθασμένη κεντρική στόχευση; Αλλιώς, πώς δικαιολογείται π.χ. ότι οι εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων βρίσκονται μεταξύ 1,0% -1,75% ετησίως, με το μέσο όρο στην EE στο 8%;

Και την ώρα που από πολλές πλευρές (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, εξαγωγικοί φορείς κ.α.) το αίτημα για περαιτέρω στήριξη των βιομηχανικών κλάδων της οικονομίας κυριαρχεί, υπάρχουν «οδυνηροί» αριθμοί που αποτυπώνουν το λάθος στην επενδυτική στρατηγική.

Ποιοι είναι αυτοί;

  • Η συμβολή της μεταποίησης στο ΑΕΠ βρίσκεται στο μόλις 8,8%, συνέπεια της συνεχούς αποβιομηχάνισης της χώρας.
  • Παρόλα αυτά, το 87,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, των εξαγωγικών αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα. Ο κλάδος είναι δηλαδή κατεξοχήν εξωστρεφής, παράγοντας διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και συμβάλλοντας στη μείωση των εισαγωγών.
  • Στη βιομηχανία απασχολούνται πάνω από 1,2 εκατ. εργαζόμενοι.
  • Στην περίφημη υπόθεση των fast track επενδυτικών σχεδίων έχουν κατατεθεί μηδέν προτάσεις για τον κλάδο της βιομηχανίας. Πράγματι στις 27 υποβληθείσες προτάσεις για ένταξη στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, –έχουν ήδη εγκριθεί 14–, ουδεμία προέρχεται από τη βιομηχανία. Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα τουριστικά σχέδια.

Το τελευταίο φαίνεται πάντως, να «αφυπνίζει» την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογείται η θέσπιση διαδικασιών fast track αποκλειστικά για μεγάλες επενδύσεις στο βιομηχανικό κλάδο. Ώστε να προσελκυστούν στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις και να σταματήσει η πρακτική των κατά παρέκκλιση αδειοδοτήσεων. Μένει να αποδειχτεί πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί, καθώς από την τελευταία θεαματική κυβερνητική δέσμευση για άμεση ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, πέρασε ήδη ένας χρόνος.

 

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 09/02/2018]