ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΣ ΔΝΤ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Μία ακόμη δέσμευση στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ομαλή έναρξη της 4ης αξιολόγησης μένει μετέωρη εδώ και έναν μήνα. Ο λόγος για την “Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent) των κ.κ. Τσίπρα Τσακαλώτου – Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιστολή Προθέσεων εκκρεμεί προς αποστολή στην έδρα του ΔΝΤ, ενώ θα έπρεπε να είχε σταλεί από τον Ιανουάριο, αμέσως μετά από την έγκριση της 3ης αξιολόγησης από το Eurogroup με στόχο να εγκριθεί μέσα στον Φεβρουάριο από το ΔΣ του Ταμείου.

Ο λόγος για το νέο κείμενο των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς προς το ΔΝΤ το οποίο θα συνοδεύεται με λίστα από προαπαιτούμενα και θα αντικαθιστά την επιστολή που εστάλη το προηγούμενο καλοκαίρι με τα 21 προαπαιτούμενα για την υπογραφή του επί της αρχής μνημονίου με το ΔΝΤ με δυνητική χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ (σ.σ. αν και όταν ενεργοποιηθεί).

Συμφωνήθηκε από τον προηγούμενο Δεκέμβριο (σ.σ. κατά την τεχνική συμφωνία στην Αθήνα) με στόχο να εναρμονιστούν οι δεσμεύσεις των θεσμών της ΕΕ (σ.σ. επικαιροποιημένο μνημόνιο) με αυτές του ΔΝΤ.

Για παράδειγμα, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες έχουν μεταφερθεί πλέον στην 4η αξιολόγηση με βάση το κοινοτικό μνημόνιο (SMoU) και πρέπει η σχετική δέσμευση με το Ταμείο να προσαρμοσθεί ανάλογα…

Τη Δευτέρα τα αποκαλυπτήρια προθέσεων του Ταμείου

Πλέον, πιθανότατα οι συζητήσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν επί ελληνικού εδάφους με την εκκίνηση των ολιγοήμερων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι συναντήσεις προγραμματίζονται από την επόμενη Δευτέρα και αυτό που θέλει να δει η Αθήνα είναι αν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις Μοσκοβισί (όπως αποτυπώθηκαν κατά την παρουσία του στην Αθήνα) ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει στάση και έχει βελτιώσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ΑΕΠ, τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ανάγκη εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις αλλά και στο αφορολόγητο από το 2019.

Η ελληνική πλευρά έχει ως βασικό της όπλο τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2017 και τις προβλέψεις της Επιτροπής αλλά και ξένων οίκων για υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Η θέση του Ταμείου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς έχει θεσμοθετηθεί ο ρόλος του ως ο “υπερεπόπτης” στη δημοσιονομική αξιολόγηση της χώρας που θα οδηγήσει στο νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό ο οποίος ζητείται να κλειδώσει το ταχύτερο δυνατό.

Η θέση του ΔΝΤ συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη (ΒΛΕΠΕ ) σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου του για τα κριτήρια αναφορικά με τη συμμετοχή του σε προγράμματα διάσωσης χωρών που συμμετέχουν σε μία νομισματική ένωση όπως η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Και οι αποφάσεις της συνόδου αυτής αναμένεται να φανούν και στην… πράξη από τη στάση που θα τηρήσει το κλιμάκιό του από Δευτέρα στην Αθήνα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 23/2/2018]