ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με την εγκατάλειψη αδέσποτων ζώων έχει πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο το Δήμο Αριστοτέλη. Στο θέμα αυτο των αδέσποτων ζώων ο Δήμος Αριστοτέλη είναι παντελώς αδιάφορος και απών.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένη αναγνώστρια παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και προσωπικές της επισκέψεις στο Δημαρχείο της Αρναίας, δεν υπήρξε  καμιά μέριμνα από την πλευρά του  Δήμου για το θέμα αυτό. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να παρατηρούμε τα εξής φαινόμενα:

  1. τα ζώα περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα μόνα τους ή σχηματίζοντας αγέλες
  2. διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν οι ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.
  3. τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.
  4. εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα (λεϊσμανίαση, λευχαιμία και AIDS της γάτας) ή και τους ανθρώπους (λεϊσμανίαση).
  5. λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους (αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί), είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

Η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Κατόπιν, εμβολιάζονται, γίνεται αποπαρασίτωση του ζώου, στειρώνονται και γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα). Εφόσον ο κτηνίατρος κρίνει ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σημείο όπου βρέθηκαν.

Στο θέμα αυτό τον αδέσποτων ζώων ο Δήμος Αριστοτέλη είναι απών.

 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 20/2/2018]