ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο (ANTIGOLD) ΠΟΙΗΤΗΣ;

Προσπαθώ να καταλάβω επιτέλους τι θέλει να πει το antigold.org και οι υποστηρικτές του. Και αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα αναλύοντας τη ρητορική των αναρτήσεών του είναι πως ήρθε στην Ελλάδα μια Καναδική εταιρεία με τεράστια εμπειρία στις εξορύξεις και στην μεταλλευτική, αγόρασε κάποια περιουσιακά στοιχεία δίνοντας πολλά εκατομμύρια, ξόδεψε έναν σκασμό λεφτά για να αδειοδοτήσει και να συντηρεί το έργο, να εγκαταστήσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και να διατηρεί στη μισθοδοσία 2.000 περίπου άτομα, και όλα αυτά στηριζόμενη σε μια μέθοδο μεταλλουργίας που δεν γνωρίζει αν εφαρμόζεται!!! Ναι, γι’ αυτό ακριβώς προσπαθεί να μας πείσει το Παρατηρητήριο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πως ενώ οι ίδιοι που ανακάλυψαν τη μέθοδο, η Φινλανδική Outotec, δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως ακαριαία τήξη σε πυριτικά γίνεται, το antigold.org επιμένει πως όχι, δεν γίνεται και μάλιστα όλο το θέμα είναι μια απάτη!!!

Ακόμη πιο εξωφρενικό είναι το ότι επειδή δεν υπάρχει αλλού σε εργοστασιακή κλίμακα εφαρμογή της μεθόδου με πυρίτες, να μη το κάνουμε στην Ελλάδα, κι ας είναι επιτυχημένες όλες οι εργαστηριακές δοκιμές.

Πάντως, σιγά-σιγά η antigold παρέα μαθαίνει… Πριν καιρό υποστήριζε πως η μέθοδος της ακαριαίας τήξης είναι ανεφάρμοστη… Τώρα παραδέχεται πως η μέθοδος είναι υπαρκτή, και υπάρχουν εργοστάσια που λειτουργούν με flash smelting, αλλά απλά δεν το κάνουν με πυρίτες ή με τους δικούς μας πυρίτες. Από πότε αυτό όμως σημαίνει πως η μέθοδος δεν δουλεύει;.

Και βέβαια δεν περνά από το μυαλό τους πως ασφαλώς και η επεξεργασία πυριτών στο flash smelting είναι «πατέντα» της Outotec και φυσικό είναι να μην θέλει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες πέραν των επιτυχών αποτελεσμάτων των δοκιμών, πριν βγει στην παραγωγή.

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας με μια γερή δόση συνωμοσιολογίας για οικολογούντες του καναπέ…

Όσον αφορά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός κου Δημητριάδη στις δημοσιογράφους της ΕΡΤ, και σχετικά με το τι καταλαβαίνει κάποιος όταν ένας άλλος μιλάει, πράγματι είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητα κάποιων να ακούν μόνο αυτά που τους συμφέρει να ακούσουν ή –ακόμη χειρότερα– να ακούν αυτά που θέλουν να ακούσουν χωρίς να τα έχει πει ο άλλος…

Εν κατακλείδι, με όλες αυτές τις γνώσεις στην μεταλλουργία που επιδεικνύει στην τελευταία του ανάρτηση ο αρθρογράφος (ή η αρθρογράφος) του antigold.org, δεν μένει παρά να τον προτείνουμε στην Outotec ως επιστημονικό συνεργάτη στην διεύθυνση R&D για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου flash smelting!

Αν βεβαίως δεν επιθυμεί να απομακρυνθεί από τα πάτρια εδάφη και να τρέχει στην παγωμένη Φινλανδία, υπάρχει μια κενή θέση αναπληρωτή καθηγητή Μεταλλουργίας στο ΕΜΠ. Δεν έχει παρά να επιδείξει το διδακτορικό του στην μηχανική-μεταλλουργία (δεν μπορεί να μην έχει διακτορικό, τόσες γνώσεις πως αποκτήθηκαν…) και με την εμπειρία τόσων χρόνων antigold αγώνα, τη θέση την έχει στο τσεπάκι του.

Στο σημείο αυτό θα μας επιτρέψει ο (ή η) ανώνυμος αρθρογράφος (Μαρία μου εσύ είσαι, ε;) να εκμεταλλευτούμε τη στιγμή για να ζητήσουμε να μας λύσει δύο απορίες που έχουμε εμείς οι κοινοί θνητοί που δεν είμαστε «ειδικοί»…:

Μήπως έχει ψάξει να διαπιστώσει που αλλού γίνεται εκχύλιση της μάττας;

Επίσης μπορεί να μας διαφωτίσει και να δώσει να καταλάβουμε κι εμείς οι άσχετοι σε τι διαφέρει η αέρια φάση στο flash smelting  από την φρύξη (roasting), διότι διαβάζοντας τα antigold επιχειρήματα έχουμε μπερδευτεί οι δόλιοι…