ΠΑΡΤΙ Η ΚΗΔΕΙΑ;

Παρά το γεγονός πως μια ικανή κρατικοδίαιτη μερίδα της κοινωνίας επιδεικνύει ιδιοτελή ανοχή στα ψέμματα, τον πολιτικό και ηθικό εκφυλισμό της κυβέρνησης, η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης Τσίπρα παραμένει η οικονομία.

Τα καταστροφικά λάθη, οι λαθροχειρίες, οι απόπειρες και πράξεις διαπλοκής που σήμερα παραβλέπονται θα επανέλθουν με πολλαπλάσια ισχύ στο εδώλιο στην περίπτωση που το νέο success story της οικονομικής ανάκαμψης αποδειχτεί Βατερλό…

Η στήλη από πέρυσι ακόμη όταν η κυβέρνηση προέβλεπε για φέτος ανάκαμψη της τάξης του 2,8% υποστήριζε την εκτίμηση πως αν η ανάκαμψη της οικονομίας μετά από σχεδόν 10 χρόνια ύφεσης και στασιμότητας ξεπεράσει το 1% η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη.

Αισίως φτάνουμε στο τέλος του 2017 και τα πρώτα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν ανάπτυξη μόνο 1,3%. Σημειωτέον το τρίτο τρίμηνο είναι το ισχυρότερο της ελληνικής οικονομίας καθώς περιλαμβάνει την αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να βγει πλέον και η προς τα κάτω αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 1,8% φέτος το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να τρέξει με αύξηση πάνω από 3%.

Το τέταρτο τρίμηνο όμως δεν είναι ένα από τα δυνατά της ελληνικής οικονομίας. Πέρυσι το τρίτο έτρεξε με 1,1% και το τέταρτο με -1,3% προσγειώνοντας το ετήσιο του 2016 στο -0,8%.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το 1% πλέον καθίσταται φιλόδοξος στόχος…

Το πλέον απαισιόδοξο στοιχείο όμως στα πρόσφατα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι πως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.

Όταν οι ακαθάριστες επενδύσεις βυθίζονται κατά 6,1% είναι ανέκδοτο να μιλάμε για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη.

Αν δεν γίνονται επενδύσεις ποιος θα φέρει την ανάπτυξη, οι αργομισθίες των μετακλητών “Καρανικών”;

Τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της αδυναμίας των εσόδων να πιάσουν τους στόχους του προϋπολογισμού επειδή οι άμεσοι φόροι είναι κάτω κατά 1,09 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι κατά 549 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνεχίζουν να τρέχουν ταχύτερα από τα θηριώδη πλεονάσματα που δημιουργεί η στάση πληρωμών των προϋπολογισθέντων δαπανών του δημοσίου.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση πανηγυρίζει τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Το γεγονός πως το 2019 και το 2020 έχει υπογράψει νέα μέτρα σημαίνει πως δεν υπάρχει τέλος των μνημονίων παρά την έξοδο στις αγορές.

Τουτέστιν τι ακριβώς πανηγυρίζουμε πως δάνεια των θεσμών με επιτόκιο περί το 1% τα αντικαθιστούμε με άλλα με επιτόκιο 4-5%; Τουτέστιν το… τέταρτο μνημόνιο προβλέπει και μέτρα και ακριβότερο δανεισμό.

Τέτοιου είδους πανηγυρισμοί θυμίζουν την περίπτωση που κάποιος κάνει πάρτι για να γιορτάσει την κηδεία του…

Είναι προφανές πως και στην κυβέρνηση βλέπουν να διαψεύδονται οι προσδοκίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα των εξωχώριων παραδείσιων λογαριασμών.

Η ιστορία της στοχοποίησης της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει εκείνη του συνεργάτη του κ. Σαμαρά κ. Σταύρου Παπασταύρου. Κατηγορήθηκε από τον φιλικό προς την κυβέρνηση τύπο αλλά όσο πλησίαζε η ώρα της δικαιοσύνης οι κατηγορίες αποσύρονταν.

ΥΓ: Η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού πως η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται πλέον την ποσοτική χαλάρωση ενώ μερικούς μήνες πριν την παρουσίαζε σαν το μάνα εξ ουρανού, καταδεικνύει την ευκολία με την οποία ψεύδεται για να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και την άγνοια του κινδύνου που περικλείουν αυτά με τα οποία ασχολείται και για τα οποία έχει τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Κώστα Στούπα, 7/12/2017]