ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Οι Καναδοί επενδυτές θέτουν το έργο σε καθεστώς συντήρησης και θα χαθούν τουλάχιστον 500 θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός προσκαλούσε στην Ελλάδα από το βήμα της Ευρω Αραβικής Συνόδου τούς ξένους επενδυτές, η Eldorado Gold, η οποία βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα, ανακοίνωνε ότι αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Επικαλούμενοι τη συστηματική άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους παρατείνει την άδεια εγκατάστασης που έχει λήξει από τον περασμένο Μάρτιο, οι Καναδοί ανακοίνωσαν ότι θέτουν το έργο σε «καθεστώς συντήρησης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στις Σκουριές θα παραμείνει για τα απολύτως αναγκαία ένας πολύ μικρός αριθμός προσωπικού, καθώς οι περισσότεροι από τους 500 και πλέον εργαζομένους θα απολυθούν. Εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη εξαιτίας της ιδεοληπτικής στάσης που τηρεί εδώ και δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση.

Σχέσεις στα άκρα

Αναμενόμενη ήταν για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και η νέα ρήξη Eldorado Gold – κυβέρνησης για τις Σκουριές. Αν και τον Σεπτέμβριο οι δύο πλευρές κάθησαν στο τραπέζι για να επιλύσουν όλες τις μεταξύ τους εκκρεμότητες, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο, όπως λένε οι πληροφορίες, παρά να αγοράζει χρόνο. Επί ενάμιση μήνα επέμενε να μη χορηγεί την επίμαχη άδεια, παρότι, όπως λένε οι Καναδοί, η χορήγησή της αποτελεί τμήμα των συμβατικών υποχρεώσεων του Δημοσίου. Το επιχείρημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν και είναι ότι άδεια δεν μπορεί να δοθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο πλευρές η διαδικασία της διαιτησίας. Εδώ και μερικές εβδομάδες οι μέτοχοι της Eldorado Gold άρχισαν να πιέζουν για λύση, οι σχέσεις των δύο πλευρών έφτασαν και πάλι στα άκρα και τελικά το σενάριο αναστολής των εργασιών στις Σκουριές έγινε πράξη.

Το πάγωμα της επένδυσης είναι η μία πτυχή της υπόθεσης χρυσός. Η άλλη αφορά το δικαστικό σίριαλ και συγκεκριμένα τις τρεις αγωγές που, όπως ανακοίνωσαν, κατέθεσαν οι Καναδοί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας δικαστική προστασία έναντι της αποτυχίας του ΥΠΕΝ να εκδώσει άδειες ρουτίνας, προκαλώντας αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανάπτυξη του έργου. Στην ανακοίνωσή της η Eldorado σημειώνει πως θα επανεξετάσει την επένδυσή της στις Σκουριές μόνο όταν θα παραλάβει τις απαιτούμενες άδειες και εφόσον το έργο αποκτήσει την κυβερνητική στήριξη. «Παρά το γεγονός ότι έχουμε πετύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές» ανέφερε στη δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Τζορτζ Μπερνς.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Γιώργου Φιντικάκη, 10/11/2017]