ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ 3Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η “πορεία προόδου” της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. σχεδιάζεται να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η ατζέντα θα οριστικοποιηθεί στο EWG της Δευτέρας, μαζί με τις “εντολές” που θα δοθούν στα κλιμάκια των θεσμών τα οποία θα ξεκινήσουν την επόμενη ημέρα τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Ωστόσο, προς το παρόν η Ελλάδα δεν σχεδιάζεται να οριστεί ως θέμα προς απόφαση αλλά ως μία ακόμη αποτίμηση προόδου των διαπραγματεύσεων, καθώς μεγάλα αγκάθια παραμένουν.

Το πιο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρέπει να ξεκινήσουν από τις 29/11. Η αγωνία κορυφώνεται μετά και την αναβολή για τη Δευτέρα των αποφάσεων από πλευράς συμβολαιογράφων. Και το δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανάγκη σαφών δεσμεύσεων για επιτάχυνση.

Άλλα μέτωπα, όπως οι για παράδειγμα το θέμα με τις αντικειμενικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα “μετακομίσουν’ για την 4η αξιολόγηση, ενώ στο ενεργειακό πεδίο εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες αν μπορεί αν δοθεί μεγαλύτερος χρόνος.

Να έρθουν νωρίτερα, να φύγουν αργότερα

Οι θεσμοί δεν έχουν αποκλείσει ως πιθανότητα την SLA έως την 4η Δεκεμβρίου. Και προς το σκοπό αυτό συζητείται μήπως έρθουν ταχύτερα στην Αθήνα. Δηλαδή αντί να παραβρεθούν στο EWG της Δευτέρας, να τους εκπροσωπήσει άλλο μέλος των θεσμών και να έρθουν ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο, προκειμένου να γίνει ταχύτερος συντονισμός.

Ήδη, εντείνουν τις πιέσεις στις σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις με την ελληνική πλευρά (σ.σ. υπήρξε μία ανάπαυλα λόγω της εορτής των Ευχαριστιών).

Αν παρ’ όλα αυτά ο χρόνος δεν φτάσει έως την 4η Δεκεμβρίου για SLA ή έστω για μία σύγκλιση στα ανοικτά μέτωπα (ώστε να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος) τότε υπάρχει και άλλη μια πρόταση στο τραπέζι: να παρατείνουν οι θεσμοί την παραμονή τους στην Αθήνα έως την 9η Δεκεμβρίου και να φύγουν κατ’ ευθείαν για την Νέα Υόρκη και το συνέδριο της11ης Δεκεμβρίου που θα γίνει παρουσία κυβέρνησης, θεσμών, τραπεζιτών και επικεφαλής μεγάλων εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναζητείται είναι μία πρώτη συμφωνία που να δείχνει “πρόοδο” σε τεχνικό επίπεδο. Μετά υπάρχει χρόνος έως την 22α Ιανουαρίου, όταν έχει οριστεί το τέλος χρόνου για την πολιτική συμφωνία.

Δηλαδή η κυβέρνηση έχει περιθώριο έως λίγες ημέρες πιο πριν (για να γραφτεί και η έκθεση συμμόρφωσης) προκειμένου να υλοποιήσει τις περίπου 70 εκκρεμότητες με την ΕΕ και τις άλλες 20 περίπου με το ΔΝΤ).

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr , της Δήμητρας Καδδά, 24/11/2017]