ΕΝΤΟΝΗ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ EUROGROUP ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Για τις 10:30 σήμερα έχει προγραμματιστεί η εκκίνηση των συναντήσεων του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών, ενώ για τις  12:00 έχει σχεδιαστεί να τεθεί επί τάπητος το θέμα ενέργεια. Όσο για το πιο μεγάλο “αγκάθι”, τις τράπεζες, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή προθεσμία για την εκκίνηση των πλειστηριασμών που “θα φέρει πολλά πρόβατα πίσω στο μαντρί”, όπως ανέφεραν χθες πηγές των θεσμών εξηγώντας ότι εννοούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η πολιτική πίεση των μελών του Eurogroup (σ.σ. όπως φάνηκε χθες και στο EWG που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες) αλλά και αξιωματούχων της ΕΕ (που προέβησαν σε σειρά δηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες) για να κλείσει (τεχνικά) η αξιολόγηση έως την Δευτέρα, είναι ξεκάθαρη.

Δηλαδή, αυτό που επιχειρείται είναι πριν την σύνοδο της 4ης Δεκεμβρίου να υπάρξει SLA (συμφωνία επί της αρχής) και να μην χρειαστεί παρά μία τυπική έγκριση στο Eurogroup. Αυτό δεν θα συνεπάγεται βέβαια τελική συμφωνία. Απλά θα δημιουργείται ένα “χαλί” ομαλότητας.

Αν υπάρξει συμφωνία, η Αθήνα θα λάβει την “σκυτάλη” της υλοποίησης των 10ων προαπαιτούμενων (μέσω εφαρμοστικών νόμων και διατάξεων), με επόμενο ορόσημο την πολιτική συμφωνία και τις δόσεις (πιθανότατα στο Eurogroup του Ιανουαρίου).

Η συμφωνία βεβαίως δεν θεωρείται δεδομένη και τα μέτωπα που εκκρεμούν είναι πολλά και μεγάλα, περιλαμβάνοντας και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στο εργασιακό, στα επιδόματα και πολλά άλλα πεδία.

Η ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η ανάγκη για ομαλή τεχνική συμφωνία πηγάζει από  τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία αλλά και από το ιδιαιτέρως “βαρύ” πρόγραμμα του Eurogroup της Δευτέρας.

Η ατζέντα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλελμπλουμ αναφέρει την Ελλάδα ως πρώτο θέμα της συνόδου της Δευτέρας. Επισημαίνει ότι τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα εξετάσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και θα παράσχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με την αποστολή στην Αθήνα που ξεκινά σήμερα.  

Σε αυτή την αποστολή όπως επισημαίνεται, “θα εξεταστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση της αποκατάστασης και της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την προώθηση της ανάπτυξης, του ανταγωνισμού και των επενδύσεων και τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα”. Επισημαίνεται ότι “η πλειονότητα των μέτρων αφορά στην εφαρμογή πολιτικών που έχουν ήδη θεσπιστεί”.

Νέο πρόεδρο και αρχιτεκτονική αναζητεί το Eurogroup

Η ατζέντα αποκαλύπτει και το πολύ βαρύ πρόγραμμα της συνόδου της Δευτέρας. Περιλαμβάνει την συζήτηση και την απόφαση για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή  έως τα τέλη Νοεμβρίου και οι υπουργοί της Ευρωομάδας θα ψηφίσουν στις 4 Δεκεμβρίου, εάν χρειαστεί.

θα πρέπει να προετοιμάσει την πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης του Δεκεμβρίου με τα σχέδια για τον νέο ESM, τον νέο πολυετή προϋπολογισμό μετά το 2020 (σ.σ. δηλαδή για το νέο ΕΣΠΑ), την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και άλλα πεδία.  Θα συζητήσει και τα δημοσιονομικά της ΕΕ, αλλά και θέματα περιλαμβάνουν τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας,  την αξιολόγηση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης και κρατών μελών.  

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 28/11/2017]