ΔΕΗ: 10 ΧΡΟΝΙΑ, 20 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΗΔΕΝ ΕΡΓΑ

Πλήθος συμφωνιών και μεγαλόπνοων έργων έμειναν στα χαρτιά. Μόνο την τελευταία τριετία υπεγράφησαν 10 MoUs χωρίς κανένα να προχωρήσει!

Από την εποχή του Τάκη Αθανασόπουλου και το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας με την RWE για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τις συνεργασίες με τους Κινέζους, ξένες και εγχώριες ενεργειακές και κατασκευαστικές εταιρείες, n ΔΕΗ αποδεικνύεται εξαιρετικό παραγωγική σε ό,τι αφορά την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε και παρουσιάζει το «Κ», τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΕΚΟ έχει υπογράψει 20 μνημόνια συνεργασίας με επιχειρηματικό αντικείμενο, ενώ από αυτά τα μισά έχουν υπογραφεί επί σημερινής διοίκησης, την τελευταία τριετία.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της ιδιαίτερης δραστηριότητας της ΔΕΗ είναι τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από τον πακτωλό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, λοιπόν, ούτε ένα από αυτά τα 20 μνημόνια συνεργασίας δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα ή παρήγαγε για την εταιρεία κάποιο όφελος.

Ποιες είναι, όμως, οι 20 συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΔΕΗ Η νυν διοίκηση του Μ. Παναγιωτάκη από την αρχή της θητείας της έκανε φανερή τη διάθεσή της να συνάψει συνεργασίες με Έλληνες και ξένους παίκτες. Τη μερίδα του λέοντος από τις 10 συμφωνίες έχουν τα μνημόνια συνεργασίας με κινεζικές εταιρείες ή οργανισμούς. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ έχει υπογράψει 4 MoU με τις εταιρείες Sumec, Shenhua, CMEC, καθώς και με την αναπτυξιακή τράπεζα της Κίνας CDB.

Η πιο εμβληματική συνεργασία ήταν με την κινεζική CM EC και αφορά την επένδυση ύψους 1 δισ. για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα από κοινή εταιρεία που θα δημιουργούσαν ΔΕΗ και Κινέζοι. Ωστόσο, η Φλώρινα και η άδεια για δεύτερη μονάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταχθούν στο πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών και, ως εκ τούτου, π συνεργασία που ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει μπει επ’ αόριστον στον πάγο.

Ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της SUMEC, που ανήκει στον όμιλο Sinomach, για συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας .Έναν μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με μια άλλη εταιρεία, τη Shenhua, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρισμού, τις ΑΠΕ αλλά και την ανάληψη έργων στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Το τέταρτο κινεζικό μνημόνιο της ΔΕΗ υπεγράφη με την αναπτυξιακή τράπεζα της Κίνας CDB και προβλέπει την ανάπτυξη συνεργασιών για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πριν από τους Κινέζους, πάντως, η πρώτη συνεργασία επί διοίκησης Παναγιωτάκη, η οποία είχε άδοξο τέλος και κατέληξε σε… διένεξη, ήταν με τα ΕΛΤΑ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ είχε συμφωνήσει με τα ΕΛΤΑ να παράσχει τεχνογνωσία για τη δραστηριοποίηση των ταχυδρομείων στην αγορά ηλεκτρισμού, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις σύμφωνα με τη ΔΕΗ στην απόδοση των εισπράξεων των λογαριασμών έφεραν σύννεφα και προκάλεσαν σύγκρουση μεταξύ των δύο εταιρειών.

Όσον αφορά άλλες ελληνικές εταιρείες, η ΔΕΗ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες με την ΕΑΒ για συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού, την κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον για ανάπτυξη έργων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τη ΔΕΠΑ για έργα φυσικού αερίου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, την Attica Finance για έργα ΑΠΕ και με τη Forthnet για την προώθηση συνδυαστικών πακέτων ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.

Τα μνημόνια του παρελθόντος

Το πιο γνωστό μνημόνιο συνεργασίας που προκάλεσε πολιτική θύελλα και αντιδράσεις είναι η συμφωνία που υπέγραψε το 2007 η τότε διοίκηση Αθανασόπουλου με τη γερμανική εταιρεία RWE. Τελικά το μνημόνιο πάγωσε μετά την αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και την απόφαση Χατζηδάκη για πάγωμα των επενδύσεων στον λιθάνθρακα. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο και με τη Χαλυβουργική, για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων.

Ενδιαφέρον έχει και μια άλλη κατηγορία μνημονίων συνεργασίας που αφορά διεθνή projects ή διεθνείς διαγωνισμούς. Όπως, για παράδειγμα, με τον διαγωνισμό για τα λιγνιτικά πεδία του Κοσόβου, για τα οποία η ΔΕΗ έχει υπογράψει δύο χωριστά μνημόνια με την αμερικανική Contour Global και αργότερα με την ιταλική Enel.

Άκαρπη απέβη μία ακόμα συνεργασία, με την Golden Energy ίου ομίλου Ρέστη, με στόχο την απόκτηση εταιρείας ηλεκτρισμού στο Μαυροβούνιο. Την ίδια χρονιά, το 2009, είχε υπογραφεί ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία Quantum Energy και την Τράπεζα Κύπρου, με αντικείμενο τη συμμετοχή σε διαγωνισμό για κατασκευή ενεργειακών έργων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Με την Quantum Energy, πάντως, του Κύπριου επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη, η ΔΚΗ επρόκειτο να υπογράψει ακόμα μία συμφωνία για τη διασύνδεση Eurasia Interconnects. Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας είναι ότι εγκαταλείφθηκε προ διετίας, με τη ΔΕΗ να μη συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου της κοινής εταιρείας ΔΕΗ Quantum (μαζί με την Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου ΑΗΚ) και ενώ η διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας φαίνεται να μπαίνει τελικά σε τροχιά υλοποίησης.

Τα πράσινα μνημόνια

Σε ότι άφορα τις ΑΠΕ. η ΔΕΗ το 2007 υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά για την ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων της Μήλου, χωρίς, ωστόσο, το έργο να προχωρήσει. Ακολούθησε το 2010 η συμφωνία συνεργασίας με την Edf Energies Nouvelles, η οποία εικάζεται από πολλούς στην αγορά ότι αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας του γαλλικού κολοσσού τρία χρόνια αργότερα, το 2013. Ωστόσο, και αυτή η φιλόδοξη συμφωνία επί της ουσίας έμεινε στα χαρτιά. Έναν χρόνο μετά. το 2011, είχαμε την πρώτη συμφωνία της ΔΕΗ με κινεζική εταιρεία, τη Sinovel Τότε, μεταξύ άλλων, είχε συζητηθεί η κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου 300 MW στη Μακρόνησο, ένα έργο που γρήγορα εγκαταλείφθηκε λόγω αντιδράσεων.

Τέλος, ένα ακόμα μνημόνιο που έμεινε στα χαρτιά αφορούσε τη συνεργασία με τη Silcio του ομίλου Κοπελούζου για την ανάπτυξη δικτύου λιανικής με 100 καταστήματα ενεργειακών υπηρεσιών και φωτοβολταϊκών. Και αυτή η συμφωνία, που υπεγράφη το 2012. Είχε την ίδια τύχη όπως και τα άλλα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ…

 

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Χάρη Φλουδόπουλου, 04/11/2017]