ΖΟΥΜΠΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μουσείων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το διήμερο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί, το Σαββατοκύριακο, στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Άκανθο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και του Δήμου Αριστοτέλη στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: .

«Στις επιδιώξεις των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και η διατύπωση μιας πρότασης για τις σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή. Η πρόταση αυτή, την οποία θα αναπτύξει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, αφορά την αξιοποίηση των θαλάσσιων δρόμων που έφεραν στον παρελθόν κάποιους από τους αποίκους των πόλεων από την Άνδρο και τις Κυκλάδες στο βορρά. Σήμερα θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτούς τους θαλάσσιους δρόμους, και όχι μόνο τους δρόμους πολιτισμούς της ξηράς, για να συνδέσουμε μνημεία και πόλεις της αρχαιότητας με ενέργειες αναπτυξιακού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι κάποιες σταθερές πιθανές πλόες ιστιοφόρων ή μικρών θαλαμηγών, διοργανώσεις ναυταθλητισμού από τις Κυκλάδες μέχρι τις βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική».

Συγχαρητήρια στον μη εκλεγμένο δήμαρχο που για μια φορά θα μας πει κάτι που δεν θα έχει σχέση με τα μεταλλεία και την «καταστροφή που θα φέρουν»… (Αν και ποτέ δεν είμαι σίγουρος… Περιμένω να ακούσω με τα ίδια μου τα αυτιά τι θα πεί… Μην ακούσουμε κάτι σαν: «Αφού τα μεταλλεία καταστρέφουν τον επίγειο τουρισμό, ας αναπτύξουμε τον θαλάσσιο!»).

Σοβαρά τώρα, μήπως για το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να μας μιλήσει και κάποιος ποιο ειδικός; Κάποιος που έχει ασχοληθεί με αναπτυξιακά προγράμματα; Με τουριστικό marketing; Κάποιος αρχαιολόγος που γνωρίζει την ιστορία του αποικισμού από τους Κυκλαδίτες; Κάποιος επιχειρηματίιας του θαλάσσιου ιστιοπλοϊκού τουρισμού; Κάποιος ειδικός στον ναυταθλητισμό;

Ο κος Ζουμπάς με ποια ιδιότητα θα αναπτύξει το θέμα; Του μη εκλεγμένου δημάρχου; Του πτυχιούχου ραδιοτηλεγραφητή; Του συνταξιούχου συνδικαλιστή του ΟΤΕ; Του μέλους του «SOS Χαλκιδική»;…