Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές στην επένδυση του Ελληνικού. Την έγκριση από την πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών ενστάσεων της ένστασης, που υπέβαλε η Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά για χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων, διαδέχτηκαν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οικολογικών οργανώσεων. Η εξέλιξη υπήρξε αναμενόμενη, καθώς όσοι αντιτίθεται με την ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικό μέσο. Πόσο μάλλον όταν στο ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης αρκούν τέσσερα μόλις άτομα για να κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι δύο οικολογικές οργανώσεις, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Οικολογική Συνεργασία Π. Φαλήρου, ζητούν η υπόθεση να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, εκφράζοντας νομικές ενστάσεις για την μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής (6,1 χιλιάδες στρέμματα) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν ότι δημιουργείται “ζήτημα”, σε σχέση και με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Σημειώνεται ότι η ΠΑΝΔΟΙΚΟ έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης για τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων των δασικών χαρτών (μεταξύ άλλων, σχετικά με τη θέσπιση του αναλογικού παράβολου, προκαταβλητέο και από τις οικολογικές οργανώσεις, προκειμένου αυτές να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις κατά των Δασικών Χαρτών).
Ωστόσο, παρά την προσφυγή στο ΣτΕ, μετά τη χθεσινή έγκριση της ένστασης κατά του δασαρχείου Πειραιά, το τοπίο, όσον αφορά το “δάσος”, για την επένδυση που υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει έως 8 δισ. ευρώ, γίνεται, σε μεγάλο βαθμό, περισσότερο ξεκάθαρο. Και αυτό δεδομένου ότι έχει προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η έκταση δεν είναι δασική.
Η συνεδρίαση του ΚΑΣ
Ταυτόχρονα, σήμερα θα λάβει χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο θα προχωρήσει στην έγκριση ή μη:
– κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.
-α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά”, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο). αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες στην έκταση.
Το ΚΑΣ ζητά να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και δεν “αναγνωρίζει” το μνημόνιο συναντίληψης που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε., κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ και σχετίζεται με την παρακολούθηση των εργασιών και τη συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας μνημείων κατά την υλοποίηση των εργασιών.
Η απόφαση του ΚΑΣ θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ, ακόμη κι εάν σήμερα η υπόθεση “κλείσει” χωρίς να κηρυχθεί τμήμα του χώρου αρχαιολογική έκταση, όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν το ΚΑΣ προχωρήσει στην οριοθέτηση ως αρχαιολογικής της έκτασης, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να θεσπίσει νόμο για τις αρχαιότητες, του οποίου οι προβλέψεις θα στηρίζονται στο μνημόνιο συναντίληψης.
Σημειώνεται ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) υιοθέτησε ομόφωνα τον περασμένο Σεπτέμβριο την εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων βάσει της οποίας δεν προκαλείται βλάβη στα χαρακτηρισμένα μνημεία. Τότε το ΚΣΝΜ είχε εγκρίνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Εκτός χρονοδιαγράμματος
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση της επένδυσης, παραμένει άγνωστο πότε θα είναι δυνατόν να καταβληθεί η πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Και αυτό επειδή τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν πολλά:
– το ζήτημα του “δάσους”, παρά την έγκριση της ένστασης κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά, παραμένει σε εκκρεμότητα
– η υπόθεση με τις αρχαιολογικές εργασίες έχει ακόμη… μέλλον
– ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο -διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει, κατ’ ελάχιστον, 10 μήνες- δεν έχει ξεκινήσει και ενδέχεται να μην αρχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
– η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) θα πρέπει να λάβουν το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (με την ΣΜΠΕ και το ΣΟΑ) δεν έχει καν καταρτιστεί και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες, ωσότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας από τη στιγμή που θα υποβληθεί στο ΣτΕ. Εάν το ΣτΕ δεν εγκρίνει το σχέδιο π.δ., τότε προστίθεται νέα πολύμηνη καθυστέρηση, καθώς αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί βάσει των παρατηρήσεων του ανώτατου δικαστηρίου και να υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση.
– η μεταφορά των φορέων και των υπηρεσιών, όπως το κτήριο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην έκταση δεν έχει ολοκληρωθεί.
[ΠΗΓΗ: capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 3/10/2017]