ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ»

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σε λίγες μέρες και για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το ιστορικότερο πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό «Αβέρωφ». Το καταδρομικό αναμένεται στην πόλη τις επόμενες δύο ημέρες, με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Το σκάφος, που κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αποκτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έναντι τιμήματος 23.650.000 δρχ, παραδόθηκε στις 15 Μαΐου του 1911 και έμεινε στην ιστορία επειδή άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).

Θα κινηθεί μέσω του Κάβο Ντόρο με τη βοήθεια ρυμουλκών για να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το Θερμαϊκό, μέσα από ένα ταξίδι περίπου 60 ωρών. Είναι προγραμματισμένο να παραμείνει για έναν μήνα και ήδη περισσότερα από 150 σχολεία από όλη τη βόρεια Ελλάδα έχουν ζητήσει να το επισκεφτούν σε αυτό το διάστημα. Το «Αβέρωφ» θα είναι προσβάσιμο με σειρά προτεραιότητας και με τη συνοδεία εξειδικευμένου ξεναγού, ομάδες των 40 ατόμων θα μπορούν να περιηγούνται σε κάθε σημείο του.

Το ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, φέρει τη μια από τις δύο σημαντικότερες σημαίες στον ελλαδικό χώρο, καθώς αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, που δεν την έχει υποστείλει για 106 χρόνια. Η άλλη είναι εκείνη της Ακρόπολης, που το 1944 στην επίσημη τελετή υψώσεως χρησιμοποιήθηκε συμβολικά και τιμητικά από τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.ert.gr/ert3, της Γκέλης Παπαθανασίου, 6/10/2017]