“ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ”: ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ

Την πικρή ιστορία της “Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου” περιγράφει η ανάρτηση στο ηπειρώτικο μπλογκ http://neoiagones.gr με τίτλο «Δεν είναι αναγκαία τελικά η Μεταλλουργική;». Θα πρέπει όλοι όσοι οραματίζονται την απομάκρυνση του επενδυτή και την κρατικοποίηση των μεταλλείων Κασσάνδρας, να το διαβάσουν ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, και στη συνέχεια να μας εκθέσουν και πάλι τα επιχειρήματά τους…

«Έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα αποβιομηχάνισης της χώρας, αποτέλεσμα της, για δεκαετίες, αδυναμίας της χώρας να προφυλάξει το παραγωγικό δυναμικό της, προσθέτει το λουκέτο της ακριτικής “Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου” (MBH).

Η ηπειρώτικη βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1979, κρατικοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ, πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ που συγχωνεύτηκε με την ΠΥΡΚΑΛ) αναλαμβάνοντας συμβόλαια παραγωγής για τον Ελληνικό Στρατό, κυρίως κάλυκες, εκσυγχρονίστηκε το 1998 με επενδύσεις 5 εκατ.ευρώ και ανέλαβε ένα “χρυσό” συμβόλαιο προμήθειας των δισκίων χαλκονικέλιου, από τα οποία το Νομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Αν και είχε σταθερά πελάτες την ΤτΕ και την ΕΑΣ, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, ήδη έντονα από το 2013, επιδεινώθηκαν στο διάστημα που ακολούθησε. Έχοντας, στο μεταξύ, περάσει στον έλεγχο της “Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων” (είναι ο μοναδικός της μέτοχος), προ διετίας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Στασινόπουλου (σ.σ. ο όμιλος Βιοχάλκο είχε βρεθεί κοντά στην απόκτηση της ΜΒΗ και στις αρχές της δεκαετίας του 90) που, όμως, δεν ευοδώθηκε. Η μεταλλουργική εταιρεία βρέθηκε μπροστά σε αδιέξοδο, με τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και μεγάλες υποχρεώσεις, ενώ η προ ετών έκρηξη των τιμών των μεταλλευμάτων αποδείχθηκε δυσβάστακτη.

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι η βιομηχανία δεν θα κλείσει. Στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΜΒΗ τοποθετήθηκε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν πέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, ενώ με τροπολογία χορηγήθηκε στην εταιρεία “ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα από την δημοσίευση της παρούσης και έως την 30ή Ιουνίου 2016, χωρίς παρακράτηση, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων”. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα (2015) είχε πωλήσεις 1,6 εκατ.ευρώ (από 8,8 εκατ. το 2009), σύνολο υποχρεώσεων 8,7 εκατ.ευρώ (με βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 7,5 εκατ.ευρώ), αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,8 εκατ.ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 1,3 εκατ.ευρώ

Εκποίηση

Τελικώς το λουκέτο ήρθε αναπόφευκτα και η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Στο σφυρί βγαίνει το οικόπεδο της εταιρείας στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, η μονάδα παραγωγής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αποθέματα πρώτης ύλης, ακόμη και τα αυτοκίνητα και τα γραφεία της βιομηχανίας. Η εκποίηση θα γίνει με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει διαγωνισμός για την πώληση της Μεταλλουργικής, από τον οποίο έχει προκύψει μόνο μία πρόταση. Μάλιστα οι γνωρίζοντες μιλούν για ευτελές τίμημα, το οποίο ανέρχεται στο κόστος των μετάλλων που βρίσκονται εντός του εργοστασίου, γεγονός που θυμίζει άλλη αποκρατικοποίηση μονάδας στην Ήπειρο.

Μετατάξεις

Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο που οριστικοποιούνταν το λουκέτο, τον Νοέμβριο του 2016, με τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, δόθηκε η δυνατότητα μετάταξης του προσωπικού (45 εργαζόμενοι) της ΜΒΗ. Συγκεκριμένα, δόθηκε το δικαίωμα της μετάταξης στο προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εταιριών “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ”, “Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ” και “Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ”, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε ΟΤΑ.

Και πριν από πέντε ημέρες καθορίστηκε επακριβώς η διαδικασία για την μεταφορά του προσωπικού. Η υπουργική απόφαση την οποία υπογράφει η Όλγα Γεροβασίλη δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ως φορείς υποδοχής του προσωπικού ορίζονται οι υπηρεσίες του δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των φορέων της αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων που ανήκουν στο δημόσιο.

Το ερώτημα

Με βάση και την υπουργική απόφαση της κ. Γεροβασίλη οι τίτλοι τέλους για την ΜΒΗ πέφτουν οριστικά και μάλιστα χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα βλέπαμε να διαδραματίζονται πριν μερικά χρόνια όταν το ενδεχόμενο να πωληθεί η Μεταλλουργική Βιομηχανία Κεφαλοβρύσου, προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από την ακριτική επαρχία του Πωγωνίου αλλά από το σύνολο σχεδόν των φορέων του Νομού Ιωαννίνων.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα λοιπόν είναι αν όλοι όσοι διαμαρτύρονταν τότε, το έκαναν για να διασωθεί η Μεταλλουργική ή μόνο οι υπάλληλοι της;

Η απάντηση βέβαια βγαίνει αβίαστα…»