Το συντονιστικό της Ιερισσού αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και να διοργανώσει μια κλασική antigold ημερίδα που θα… ενημερώνει για τους σεισμούς και τις συνέπειες τους, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της Ιερισσού το 1932 (…) και φόντο το μεταλλευτικό επενδυτικό έργο.
Σ’ αυτή την ημερίδα, όπως αναμένεται, θα ξαναδαιμονοποιηθεί η ύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια σεισμογενή περιοχή και θα αποθεωθεί η κινδυνολογία και η καταστροφολογία χωρίς κανένα αντίλογο.
Καλεσμένος των antigold στην Ιερισσό είναι ο γιος του ομότιμου καθηγητή σεισμολογίας Βασίλη Παπαζάχου, Κώστας, ο οποίος είναι καθηγητής γεωφυσικής στο ΑΠΘ και δείχνει να έχει ταυτιστεί απόλυτα με τις antigold θέσεις και απόψεις αναφορικά με την επένδυση χαλκού – χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.
Ένας πολύ σοβαρός επιστήμονας με διεθνείς παραστάσεις στον τομέα της γεωλογίας, ο Dr. Νικόλαος Αρβανιτίδης σε σχόλιο του στο f/b κρατάει και πάλι αποστάσεις από αυτές τις εκδηλώσεις κάνοντας λόγο για μια ημερίδα που οι πραγματικοί λόγοι της απέχουν πολύ από την ενημέρωση και επί της ουσίας προσβάλουν την αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα δοκιμάζουν το αίσθημα σεβασμού απέναντι σε όσους κατοίκους έχουν επιλέξει να ζουν σε μια σεισμογενή περιοχή.
Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Αρβανιτίδη και μετά ένα δικό μας σχόλιο.
«Ο μοναδικός ρεαλιστικός και πραγματικός τρόμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη περιοχή δεν προέρχεται από το ρήγμα, αλλά αποκλειστικά και κυρίαρχα στον κίνδυνο 2.500 άνθρωποι, Έλληνες πολίτες, συμπατριώτες μας, να χάσουν την δουλειά τους, και ένας αντίστοιχος και ανάλογος αριθμός οικογενειών να βρεθεί χωρίς εισόδημα και βιολογικό μέλλον.
Γιατί δεν γίνεται μια ημερίδα με θέμα να συζητήσει και να εξηγήσει επιστημονικά και κοινωνικά πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η αυριανή ίσως κιόλας καταστροφή που στην κλίμακα εκτίμησης κινδύνου βρίσκεται εδώ και καιρό στο υψηλότερο επίπεδο ή αν θέλετε στο κόκκινο.
Και βέβαια το να φέρνεις στην επικαιρότητα στα καλά καθούμενα και εντελώς ξαφνικά ένα γνωστό και καλά μελετημένο γεωλογικό αντικείμενο με το τρόπο αυτό είναι προφανές ότι αυτό γίνεται για άλλους λόγους.
Και βέβαια προσβάλλεται έτσι η αξιοπρέπεια και δοκιμάζεται η αίσθηση σεβασμού απέναντι στους κατοίκους που πέρα από τα όποια μεταλλεία έχουν επιλέξει να έχουν τα χωριά τους δίπλα στο ρήγμα.
Και φυσικά αυτό δεν τους τρομάξει εδώ και δεκαετίες, και είναι προφανές ότι ούτε τώρα θα το κάνει. Στην περίπτωση δηλαδή αυτή ο τρόμος δεν πρόκειται να βρει παραλήπτη και μάλλον θα επιστρέψει εκεί από όπου ήρθε.»
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ politesaristoteli.blogspot: Το ερώτημα που γεννάται με τόσο φόβο και τρόμο που κουβαλούν οι antigold είναι εάν κάνει σε τόσο σεισμογενή περιοχή να χτίζονται σπίτια, μεζονέτες, βίλες, τουριστικά καταλύματα σε… “οικόπεδα 1ης γραμμής”; Ιδίως κοντά, περιμετρικά και κατά μήκος του ρήγματος…
Οι εν αναμονή επενδυτές του “Παρατηρητηρίου Οικοδομικών Συμφερόντων” ή “Π.Ο.Σ.” έχουν ενημερωθεί γι αυτή την ιδιαιτερότητα της περιοχής; Τους ανησυχεί; Ο κ. Παπαζάχος τι λέει σ’ αυτή την περίπτωση; Ή το… πρόβλημα οξύνεται μόνο με τη μεταλλευτική και αμβλύνεται μόνο με την οικοδομική δραστηριότητα αντίστοιχα;
Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν ο κ. Παπαζάχος έδινε απαντήσεις και σε τέτοιες ερωτήσεις. Θα αποκτούσαμε μια πιο σφαιρική εικόνα του κινδύνου που διατρέχουμε τόσο εμείς όσο και οι εν αναμονή επενδυτές της περιοχής ανεξαρτήτου οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας.
[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 7/9/2017]