ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΕ: “Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ”

Του χρόνου η ΓΣΕΕ κλείνει 100 χρόνια ζωής στην υπηρεσία του κόσμου της εργασίας και σε αυτόν τον ένα αιώνα πολλά κόμματα χάθηκαν, διαλύθηκαν ενώ άλλα δημιουργήθηκαν, είπε με νόημα ο πρόεδρος της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης κ. Γιάννης Παναγόπουλος, από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παραμονές της 82ης ΔΕΘ και του μεγάλου συλλαλητηρίου του Σαββάτου.

«Δυόμισι χρόνια πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και δεν δέχθηκε μία φορά να συναντήσει την ΓΣΕΕ. Μάλιστα όταν πήγαινε προς ψήφιση ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου μας είχαν διαμηνύσει ότι για να μας δει ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δηλώσουμε ότι συμφωνούσαμε με τα μέτρα», αποκάλυψε ο κ. Παναγόπουλος αφήνοντας ένα πολύ σαφές υπονοούμενο με την εξής λαϊκή ρήση: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι΄ αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης, ένα παιχνίδι που εξυπηρετεί και το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο μεν περιέχει ορισμένες θετικής παρεμβάσεις για την προσαρμογή της χώρας με κατευθύνσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, παρεμβάσεις που είναι παρωνυχίδες μπροστά στα μεγάλα θέματα της «πλήρως απορρυθμισμένου χώρου της εργασίας».

«Μετά την Έκθεση τελειώνουν τα επικοινωνιακά και η κυβέρνηση αναγκαστικά θα περάσει στα δύσκολα των εργασιών για να μπορέσει να κλείσει την 3η αξιολόγηση. Τι θα κάνει με τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία; Τι θα κάνει με την κωδικοποίηση και “απλούστευση” της εργατικής νομοθεσίας; Με το Μητρώο Συνδικαλιστών Οργανώσεων και την κρατική παρέμβαση στην αντιπροσώπευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων; Αυτό που δεν έκανε ο Σαμαράς, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την πέρασε ο Τσίπρας με τον νόμο 4472/2017. Γι΄ αυτό δεν θέλει να συναντήσει και έχει κάνει προνομιακούς συνομιλητές μόνο τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μίλησε για το «γκρίζο φόντο της ανάπτυξης» στη χώρα καθώς ελοχεύουν τρεις σημαντικοί κίνδυνο και συγκεκριμένα: η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη και η ενδεχόμενη εφαρμογή από το 2018 των μέτρων που ψηφίστηκαν για τη διετία 2019-2020, δηλαδή η μείωση του αφορολογήτου και οι νέες περικοπές στις συντάξεις.

Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για αδυναμία της εγχώριας επιχειρηματικότητας να επενδύσει στην ανάπτυξη λόγω των «κόκκινων δανείων» που βάζουν φρένο στις χρηματοδοτήσεις των Τραπεζών, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πολιτική με τις «ύποπτες δολιχοδρομίες» όπως στην περίπτωση του Ελληνικού αλλά και της Ελληνικός Χρυσός, δεν βοηθάει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Στην Ελληνικός Χρυσός δουλεύουν 2.500 εργαζόμενοι, απλοί εργαζόμενοι», είπε.

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος έδωσε απάντηση σε όσους θέλουν να παρέμβουν στα των Συνδικαλιστικών οργανώσεων, ξεκαθαρίζοντας δύο πράγματα:

«Σε όσους θέτουν το ζήτημα “μνημονιακός- αντιμνημονιακός” και ακόμη συζητούν την επιστροφή στη δραχμή απαντάμε ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεσμεύεται από τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτος. Εμείς δεν παίζουμε στην πλάτη του λαού», τόνισε, προσθέτοντας ότι κανένας «εξωσχολικός» δεν θα υπαγορεύσει ποιοι θα προσκληθούν να σχολιάσουν την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, για την ελληνική οικονομία.

Σημειωτέον έχουν κληθεί ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην οικονομικός υπουργός της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Την εκδήλωση της ΓΣΕΕ χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ο οποίος τόνισε ότι η ΔΕΘ αποτελεί και μεγάλο πολιτικό γεγονός και συνεπώς από αυτή δεν μπορούν να απουσιάζουν τα συνδικάτα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ ακόμη μια φορά καυτηρίασε την στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, που έγινε στη Θεσσαλονίκη εν όψει ΔΕΘ, δεν προσκάλεσε τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος.

Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης μίλησε για μία άνευ προηγουμένου περιφρόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος παρότι το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις για θέματα όπως η αδήλωτη εργασία και το ασφαλιστικό, αυτές τις προτάσεις δεν θέλησε καν να τις εξετάσει η κυβέρνηση γιατί θα έπρεπε, όπως είπε ο κ. Κιουτσούκης, να δει τα προβλήματα σε βάθος αφού την αδήλωτη εργασία, πολλές φορές, με απαίτηση των εργαζομένων, την γεννάνε οι πολύ χαμηλές αμοιβές.

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, της Άννης Καρολίδου, από voria.gr, 8/9/2017]